Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Nieuwegein, 'Monument voor Jutphase Oorlogsslachtoffers'

Het 'Monument voor Jutphase Oorlogsslachtoffers' in Nieuwegein is opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en aan de tien omgekomen inwoners van het dorp Jutphaas in het bijzonder. Tegelijkertijd is het een oproep voor vrede en een afwijzing van oorlog, geweld en onrecht in het algemeen. Op 20 september 1944 werd nabij Plettenburg en Bongenaar een geallieerd vliegtuig neergehaald. De Poolse RAF-piloot en 'Warrant Officer' Tadeusz Jankowski (geboren op 21 januari 1919 in Starozreby, Polen) en de 8-jarige Jopie Hoveling (geboren in Jutphaas) kwamen hierbij om het leven. De Jutphase soldaat Bertus L.C. Kerkhof (geboren op 11 oktober 1919 in Jutphaas) sneuvelde in de meidagen van 1940 in Zutphen tijdens het verdedigen van de IJssellinie. Hij overleed op 11 mei 1940 in Zutphen. Johan J.H. van Ee (geboren op 15 oktober 1906 in Woerden) werd naar Neuengamme gedeporteerd, waar hij op 27 november 1944 overleed. Thijmen R.J. van Genderen (geboren op 14 oktober 1920 in Jutphaas) was matroos aan boord van het koopvaardijschip S.S. Sembilan. Hij kwam om het leven op 17 april 1943 toen het schip werd getorpedeerd in de Indische Oceaan. Vijf inwoners van Juphaas werden het slachtoffer van een schietincident op 7 mei 1945 (twee dagen na het einde van de vijandelijkheden) te weten: verzetsman Theo Hanselaar (geboren op 6 november 1918 in Monster), verzetsman Aart Kros (geboren op 10 augustus 1916 in Dordrecht), Jan Streefkerk (geboren op 19 mei 1917 in Ridderkerk), Frans A. Luiten (geboren op 30 juni 1909 in Waddinxveen) en Willem Spies (geboren op 28 juni 1907 in Utrecht). Dit naar aanleiding van een incident waarbij een dronken Duitse soldaat die met zijn wapen op de bevolking dreigde te schieten, werd neergeschoten door een verzetsman. De soldaat L.C. Kerkhof ligt begraven op het ereveld te Loenen. Daarheen is hij overgebracht vanaf het RK Kerkhof te Jutphaas. De Poolse vlieger is eveneens overgebracht vanaf het RK Kerkhof naar het Poolse ereveld bij Breda. Voor de 8-jarige Jopie Hoveling is in 2004 een nieuw grafmonument opgericht op het RK Kerkhof. Op het monument zijn niet alle slachtoffers vermeld die in de oorlogsjaren in het dorp Jutphaas zijn gevallen. En ook de slachtoffers van de (toen Jutphase) wijk Hoograven zijn niet vermeld. Over die laatste groep is niet alles bekend, al heeft de gemeente daarnaar sinds enkele jaren wel onderzoek laten verrichten. Onthulling Het monument is onthuld in 1949 door de commissaris van de Koningin in Utrecht, mr. M.A. Reinalda. Het gedenkteken is het oudste beeld in de gemeente Nieuwegein.

Vervaardiger
  • Albert A.J. Dresmé
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 1898
Trefwoorden
  • Vervolgden Nederland
  • Verzet Nederland
  • Beeld
  • Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
  • Sculptuur
  • Burgerslachtoffers
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards