Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Aalten, gedenkraam in de Oosterkerk

Het gedenkraam in de Oosterkerk herinnert de inwoners van Aalten aan de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw. Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan de hulp die de Aaltense bevolking heeft geboden aan kinderen, joden, onderduikers en hongerlijders. In juli 1940 kwam een eerste groep van 23 kinderen uit Rotterdam naar de Achterhoek. Zij hadden het bombardement op hun stad meegemaakt en konden enkele weken tot rust komen bij pleeggezinnen in Aalten. In totaal zijn circa 800 kinderen tijdelijk in de Achterhoek geweest. Niet veel later werden ook onderduikers gehuisvest. Tevens werden er tijdens de voedselschaarste door de Aaltense bevolking levensmiddelen verzonden naar Rotterdam, Amsterdam en andere steden. Onthulling Het monument is onthuld op 13 juli 1946 door dominee Delleman uit Rotterdam. Van deze plechtigheid is een reportage op de radio uitgezonden door de NCRV.

Vervaardiger
  • Marius Richters (ontwerp)
  • H. van Lamoen (uitvoering)
Plaats
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 1960
Trefwoorden
  • Verzet Nederland
  • Glas-in-lood
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards