Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Aalten, monument voor 'Ome Jan'

Het monument voor 'Ome Jan' in Aalten is opgericht ter nagedachtenis aan Hendrik Jan Wikkerink (geb.: 28-06-1896, overl.: 18-01-1981), die tijdens de bezettingsjaren hoofd van de Aaltense verzetsbeweging en districthoofd van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers was. Als blijk van waardering kreeg 'Ome Jan', wat zijn schuilnaam was tijdens de bezetting, op 24 oktober 1945 bezoek van koningin Wilhelmina, die tot zijn vader de woorden 'U hebt een dappere zoon' sprak. Voor zijn inzet heeft de heer Wikkerink vele onderscheidingen gekregen uit Israël, de Verenigde Staten, Engeland, Frankrijk en Nederland. Na de bevrijding werd de heer Wikkerink wethouder en loco-burgemeester van Aalten. Oprichting Als locatie voor het borstbeeld is gekozen voor het gemeentehuis, symbool voor idealen als vrijheid, gemeenschapszin en democratie die voor Hendrik Jan Wikkerink belangrijk waren. Het borstbeeld is aan het gemeentebestuur van Aalten aangeboden door het Comité Herinnering aan Ome Jan. Onthulling Het monument is onthuld op 30 maart 1988 door mevrouw E. ter Horst-Wikkerink (dochter van 'Ome Jan' Wikkerink). Na de verplaatsing op 26 maart 2010 naar de hal van de Aaltense Musea/ Markt 12 Museum is het monument opnieuw onthuld in het bijzijn van familie, onderduikers en mensen uit het voormalig verzet.

Vervaardiger
  • Broeder Harry van Klooster Slangenburg
Plaats
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards