Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Woold, bevrijdingsmonument

Het bevrijdingsmonument herinnert de inwoners van Woold (gemeente Winterswijk) aan het felle gevecht dat kort na de bevrijding van Winterswijk in de buurtschap 't Woold heeft gewoed tussen de geallieerden en de bezetter. In de loop van Goede Vrijdag (30 maart 1945) naderden de geallieerden Woold. Duitse soldaten, gewapend met mitrailleurs en pantservuisten, verscholen zich in het veld en in boerderijen. Toen duidelijk werd dat de Britten veel dichterbij waren dan gedacht werd, trok de bezetter zich terug. De Duitse tanks reden tussen de grenspalen 762 en 763 achter de Rosenhoeve de grens over. Over en weer begon het schieten. Een aantal tanks werd uitgeschakeld. Tientallen Britse en Duitse soldaten kwamen hierbij om het leven. Na de Slag in 't Woold kregen de gesneuvelde soldaten een tijdelijk graf in de wegberm. Onthulling Het monument is onthuld op 30 maart 1985 door Jack Cole en Sydney England, twee toenmalige tankcommandanten. Diezelfde ochtend (voor de onthulling van het bevrijdingsmonument) hebben de twee militairen ieder een boom geplant.

Vervaardiger
  • Willem Sluisken
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 2170
Trefwoorden
  • Gedenksteen
  • Geallieerde militairen
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards