Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Den Haag, Indische plaquette

De Indische plaquette in Den Haag is opgericht ter nagedachtenis aan alle Nederlandse burgers en militairen die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen in het voormalige Nederlands-Indië zijn omgekomen. De Tweede Wereldoorlog eindigde in het voormalige Nederlands-Indië niet op 5 mei 1945, maar op 15 augustus 1945. Er zijn in dit land acht en in de rest van Azië zeven erevelden waar vele Nederlandse oorlogsslachtoffers liggen begraven. Op elk ereveld staat een monument. Onthulling Het monument is onthuld op 15 augustus 1985 onthuld door de grootmeester van het Huis van H.M. de Koningin, mr. J.M. Jonkman en mevrouw M.S. Willinge-Sligher, indertijd kamphoofd van het Japanse vrouwenkamp Tjideng in Batavia (het huidige Jakarta in Indonesië). De plaquette is op 16 december 1985 overgedragen aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Herdenking Elk jaar leggen de Voorzitter van de Eerste Kamer en de Voorzitter van de Tweede Kamer op 14 augustus een krans. Op 15 augustus leggen zij een krans bij het Indisch Monument in Den Haag.

Plaats
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 2216
Trefwoorden
  • Plaquette
  • Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
  • Burgers voormalig Nederlands-Indië
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards