Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Berlicum, monument voor kinderen De Man

Het monument voor kinderen De Man in Berlicum (gemeente Sint-Michielsgestel) is opgericht ter nagedachtenis aan de vier kinderen van het joodse gezin De Man die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn weggevoerd en in het concentratiekamp Auschwitz zijn omgebracht. De namen van de vier slachtoffers luiden: Anneke de Man , Jochie de Man , Magdalena de Man en Pieter de Man . Op 2 augustus 1942 viel de bezetter het huis van de katholieke, joodse schrijver Herman de Man (Salomon Herman Hamburger) binnen. De Man zelf, die in mei 1940 in Frankrijk was, en drie van zijn kinderen waren niet thuis. Zijn vrouw Eva en hun vier overige kinderen (Anneke, Jochie, Magdalena en Pieter) wel. Zij werden opgepakt en zeven dagen later vergast in Auschwitz. Oudste zoon Jan, die in Rijswijk verbleef, werd gearresteerd en in Duitsland tewerkgesteld. Hij ontvluchtte maar liep in Frankrijk zonder dat te weten een SS-post binnen. Ter plaatse werd hij, 17 jaar oud, doodgeschoten. Oudste dochter Marie en haar broertje Joost konden onderduiken. Toen De Man in augustus 1945 in Nederland terugkeerde, raakte hij door deze berichten totaal ontwricht. Lichamelijk en geestelijk gebroken en niet meer tot schrijven in staat vestigde hij zich met zijn twee overgebleven kinderen in Eindhoven. Onthulling Het monument is onthuld in 1995.

Vervaardiger
  • Willem Dieleman
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 2408
Trefwoorden
  • Vervolgden Nederland
  • Plaquette
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards