Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Kimswerd, monument Simon Sipmastraat

Het monument Simon Sipmastraat te Kimswerd (gemeente Súdwest-Fryslân) is opgericht ter nagedachtenis aan vier dorpsgenoten die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. De namen van de vier slachtoffers luiden: J.A. Aukema, Y.Y. Goïnga, S.K. Sipma en S.M. van Straten. Jan Aukes Aukema werd geboren op 18 april 1903 te Kimswerd. Hij vertrok als militair in 1931 naar het voormalige Nederlands-Indië, waar hij als sergeant-majoor van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) door de Japanse bezetter krijgsgevangen werd gemaakt. Aukema werkte aan de Birma-spoorlijn. Hij stierf op 10 december 1942 te Rangoon ten gevolge van uitputting. Yeme Ydes Goïnga werd geboren op 3 januari 1918 te Kimswerd. De landbouwer werd op 29 maart 1944 als gevolg van verraad gearresteerd, omdat hij zich niet voor de verplichte arbeidsinzet had gemeld. Goïnga werd door de bezetter via Harlingen overgebracht naar de strafgevangenis van Leeuwarden. Vervolgens werd hij opgesloten in Groningen. Tot 6 september 1944 was Goïnga gevangene in het concentratiekamp. Op die dag werd Goïnga op transport gezet naar Dörrmorsbach in Duitsland. Hij is op 29 maart 1945 in deze plaats omgekomen door een bombardement. Goïnga werd aanvankelijk begraven in Dörrmorsbach, maar op 30 april 1956 werd hij herbegraven op het Nederlands Ereveld Waldfriedhof te Frankfurt am Main. De fruitkweker Simon Klaas Sipma was in mei 1940 betrokken bij de verdediging van Kornwerderzand. Hij was lid van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten en regelde in het laatste oorlogsjaar wapendroppings op Pankoeken bij Witmarsum. Op 16 april 1945 raakte Sipma zwaargewond tijdens een vuurgevecht met de bezetter onder Engwier bij Makkum. De volgende dag overleed hij aan zijn verwondingen. Sjoerd Marten van Straten werd geboren op 7 oktober 1909 te Kimswerd. Op 13 mei 1940 sneuvelde de 30-jarige landarbeider op de Grebbeberg in Rhenen. Van Straten ligt begraven op het Militair Ereveld Grebbeberg. Onthulling Het monument is onthuld op 17 april 1981.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 241
Trefwoorden
  • Verzet Nederland
  • Gedenksteen
  • Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
  • Burgerslachtoffers
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards