Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Zoetermeer, monument bij de Oude Kerk

Het monument bij de Oude Kerk in Zoetermeer is opgericht ter nagedachtenis aan vier oorlogsslachtoffers die tijdens de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen zijn omgekomen. De namen van de vier slachtoffers luiden: Cornelis van Eerden, Jan Hoorn, John F. McCormick en Jacob Leendert van Rij. Op 29 april 1945 sneuvelden de Zoetermeerse marechaussee en verzetsman Jacob Leendert van Rij en de ondergedoken Amerikaanse vlieger John F. McCormick in Zevenhuizen tijdens een vuurgevecht met de bezetter. Op bevrijdingsdag 5 mei 1945 werden Jan Hoorn en Cornelis van Eerden neergeschoten door Duitse soldaten. De vier oorlogsslachtoffers zijn op 31 oktober 1945 officieel herbegraven op het kerkhof bij de Oude Kerk. Onthulling Het monument is onthuld op 29 maart 1949.

Vervaardiger
  • Jan Buijs
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards