Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Dieren, monument voor Chris Meijer

Het monument voor Chris Meijer in Dieren (gemeente Rheden) herinnert aan de (voorzover bekend) enige Nederlandse militair die in de twintigste eeuw door een Nederlands vuurpeloton is geëxecuteerd. De 22-jarige onderofficier Chris Meijer werd op 12 mei 1940 door de krijgsraad wegens desertie ter dood veroordeeld, omdat hij zonder toestemming met zijn compagnie zijn legerpost op de Grebbeberg (die zwaar onder Duits vuur lag) verlaten had. Nog diezelfde dag, om 15.10 uur, werd hij in de bossen bij Doorn geëxecuteerd door een vuurpeloton. Enkele dagen na zijn executie capituleerde Nederland. Uit onderzoek van dr. Lou de Jong en Parool-journalist Jan Boer uit 1970 is gebleken dat er in 'de zaak van sergeant Meijer' enkele fatale vormfouten zijn gemaakt. Van desertie in de zin van 'weglopen met het doel zich blijvend aan de dienst te onttrekken' was geen sprake. Generaal Jacob Harberts (de commandant van het IIe legerkorps), die de aanklacht verzorgde, probeerde de krijgsraad te beïnvloeden en werd nauwelijks een dag later volstrekt overspannen uit zijn functie gezet (al werd hij later weer in ere hersteld). De executie werd binnen enkele uren voltrokken, waarmee de voorgeschreven termijn van minimaal 48 uur na het uitspreken van het vonnis werd genegeerd. Niemand werd over de terechtstelling ingelicht, zodat van een 'afschrikwekkend voorbeeld' geen sprake was. Meijers moeder hoorde de waarheid pas 28 jaar later. Sergeant Chris Meijer werd ter aarde besteld op de begraafplaats van Dieren. Oprichting De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de Stichting Monument Sergeant Meijer, onder voorzitterschap van Mike Schillemans. Op deze wijze werd een poging gedaan tot enig eerherstel voor Meijer. Het ministerie van Defensie wenste daaraan echter niet mee te werken, omdat volgens de indertijd geldende normen is gehandeld. Daarom ook kon volgens het departement geen sprake zijn van een erewacht van zes man van het Korps Nationale Reserve. Onthulling Het monument is onthuld op 12 mei 2001. Deze dag was het precies 61 jaar geleden dat sergeant Chris Meijer stierf.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards