Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Westkapelle, monument bij de vuurtoren

Het monument bij de vuurtoren te Westkapelle (gemeente Veere) is opgericht ter nagedachtenis aan 158 medeburgers die zijn omgekomen bij het bombardement op Westkapelle op 4 oktober 1944. In 1470 werden de kerk en toren in Westkapelle voltooid. In de 80-jarige oorlog raakte de kerk erg beschadigd. De kerk werd hierna ingericht als hervormde kerk, maar het gebouw kwam in verval wat blijkt uit het feit dat begin 18e eeuw de klok tijdens het luiden naar beneden kwam. Na 1800 plaatsten de Fransen een seintoestel op de toren, waardoor de spits voor een deel werd afgebroken. In 1817 werd de toren opgenomen in het plan tot verbetering van de kustverlichting, om als lichttoren dienst te gaan doen. Bij deze verbouwing werd de spits geheel weggehaald en kwam er een lichthuis op te staan. In de nacht van 14 op 15 maart 1831 ontstond er een grote brand in de toren, waarbij de gehele kerk afbrandde. De drie aanwezige lichtwachters konden worden gered: één sprong door het vuur heen en kon naar buiten komen. De andere twee konden door een klein raampje worden bevrijd. In de Tweede Wereldoorlog is bijna het hele dorp verwoest bij een bombardement, maar de toren bleef, op wat beschadigingen na, gespaard. In 1946 kreeg de toren noodverlichting, en op 19 juni 1951 werd het nieuwe licht ontstoken. Oprichting De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van het Comité Westkapelle Herrijst. De ontwerper van het monument, de Westkappelse architect-aannemer Willem Roelse, heeft een belangrijke rol gespeeld bij de wederopbouw van het dorp. Onthulling Het monument is onthuld op 30 september 1950 door burgemeester M.Tydeman. Er werden toen kransen gelegd. Voorafgaand aan de onthulling was er een herdenkingsdienst in de Gereformeerde Kerk.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 2537
Trefwoorden
  • Graf
  • Begraafplaats
  • Burgerslachtoffers
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards