Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Rhenen, het kruis op de berg

Het kruis op de berg te Rhenen is opgericht ter nagedachtenis aan zes Nederlanders die hier op 20 november 1944 door de bezetter zijn gefusilleerd. Hun dood was een represaillemaatregel na een vuurgevecht tussen verzetsmensen uit Rhenen en een Duitse onderofficier uit Veenendaal. Toen de daders niet gevonden werden, werd besloten om zes ‘Todeskandidaten’ te laten boeten als afschrikwekkend voorbeeld. Drie van hen kwamen uit de gevangenis aan de Weteringsschans in Amsterdam en drie uit de gevangenis aan het Wolvenplein in Utrecht. De zes werden gefusilleerd tussen 16.00 en 17.00 en moesten blijven liggen tot de volgende morgen. Daarna zijn zij tijdelijk begraven in Veenendaal. Het eerste kruis op de berg was van hout en werd in 1948 in gebruik genomen. Daarna volgde nog twee stenen exemplaren. Het huidige kruis lijkt erg op het oorspronkelijke houten kruis. Bij de zeventigjarige herdenking van de fusillade in 2014 werd een vernieuwd en verduurzaamd monument in gebruik genomen. Bijzonder was daarbij dat een meisje op die plek voorlas uit de Bijbel, die slachtoffer ds. Ader toen in zijn binnenzak droeg. De namen van de zes slachtoffers luiden: ds. Bastiaan Jan Ader, Pieter Julius ter Beek, Victor Alexandre Guillaume van den Bergh, Thomas Jan Lambrechtsen van Ritthem, Philip de Leeuw en Jan Johannes van der Munnik. De gemeente Rhenen is verantwoordelijk voor het onderhoud van het gedenkteken. De eigenaars zijn echter de familie Van Asch van Wijck van het landgoed Prattenburg.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 2546
Trefwoorden
  • Kruis
  • Burgerslachtoffers
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards