Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Oosterzee, monument voor Lodo van Hamel

Het monument voor Lodo van Hamel in Oosterzee (gemeente De Fryske Marren) is opgericht ter nagedachtenis aan de Friese verzetsman die op 16 juni 1941 op de heide bij Laren door de bezetter is gefusilleerd. In augustus 1940 aanvaardt luitenant-ter-zee 2e klasse Lodo van Hamel (25 jaar), de opdracht van de Nederlandse regering in ballingschap in Londen om in het door de Duitsers bezette land enkele spionage-, inlichtingen- en zendergroepen op te zetten. Deze moeten de regering van informatie voorzien. Hij wordt per vliegtuig met een parachute gedropt in de omgeving van Hillegom. Nadat hij zijn opdracht met succes heeft uitgevoerd, is het de bedoeling dat hij door een watervliegtuig wordt opgehaald op het Tjeukemeer, om daarmee terug te keren naar naar Londen. Naast Lodo van Hamel, zullen nog drie anderen worden opgehaald, waaronder Hans Hers. Een eerste poging wordt in de nacht van 13 op 14 oktober 1940 ondernomen. Het viertal zit die nacht in een bootje op het Tjeukemeer, zogenaamd om de vogeltrek te bestuderen. Het weer is echter te slecht en het watervliegtuig vertrekt niet vanuit Engeland. De daarop volgende nacht is het uitstekend weer. Maar als het vliegtuig boven Friesland komt, blijkt dat uitgerekend het Tjeukemeer en de Grote Bekken in een dikke grondmist liggen. Ondertussen hebben van Hamel en Hers in de gaten dat ook de tweede poging mislukt, deze keer door de mist. Ze varen terug naar de oever. Van Hamel heeft een koffertje bij zich met belangrijk materiaal over de uitvoering van zijn opdracht. Hij verstopt het ergens aan de oever van het meer, half in het water en afgedekt met graszoden. 's Morgens om 8 uur worden van Hamel, Hers en de anderen door de inmiddels gewaarschuwde Nederlandse politie aangehouden en overgedragen aan de Sicherheitspolizei. Een boerin van een boerderij nabij het meer vertrouwde het niet. Het koffertje met het voor van Hamel belastend materiaal wordt ook gevonden en overgedragen aan de Polizei. Van Hamel wordt gevangen gezet in Leeuwarden, en later overgeplaatst naar Scheveningen. Hij wordt ter dood veroordeeld wegens spionage. Hers wordt tot levenslang veroordeeld. Op 16 juni 1941 wordt van Hamel door de bezetter op de heide van Laren gefusilleerd. Op de begraafplaats Driehuis-Westerveld wordt zijn lichaam verast. Stichting 1940-1945 heeft ervoor gezorgd, dat Lodo van Hamel een graf heeft gekregen op de Erebegraafplaats in Bloemendaal. Oprichting De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van Popke Poma en Sibbele Witteveen. Het bestuur van het plaatselijk Belang Oosterzee nam het idee over en diende een voorstel in bij de Commissie Kleine Kernen. Onthulling Het monument is onthuld op 6 juni 2003 door Hans Hers. Bij de onthullingsplechtigheid waren onder andere de schoonzuster van Lodo van Hamel en wethouder J. Wesselius van de gemeente aanwezig.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 2639
Trefwoorden
  • Verzet Nederland
  • Overig
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards