Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Beugen, 'Pinpoint-monument'

Het Pinpoint-monument in Beugen is opgericht ter herinnering aan de dropping van twee geheim agenten: Bram Grisnigt en Piet Hoekman, en hun zendapparatuur. Ook herinnert het aan de moed van de Beugenaren, die bereid waren hun leven in de waagschaal te stellen: Marius Verdijk en zijn helpers M. Raafs en J. Huibers van het verzet, familie Hurkens en mw. van Kempen-van Vonderen. Het is tevens een eerbetoon aan alle geheim agenten en hun helpers van het verzet. In de nacht van 19 op 20 september 1943 om kwart over een, ronkt een Halifax-bommenwerper laag over Beugen. Drie parachutes vallen uit het toestel, half Beugen wordt wakker. Het is een dropping zoals regelmatig boven Nederland plaatsvond: veelal jonge Engelandvaarders, die als geheim agent met zendapparatuur, in opdracht van Bureau Inlichtingen van de Nederlandse regering in Londen werden neergelaten om contact te maken met het verzet. Eén van de geheim agenten, Bram Grisnigt zegt hierover: 'Terwijl wij snel omlaag zweefden zagen wij, in het maanlicht, de kleine parachute met onze koffers achter een hoge heg verdwijnen. Wat te doen, net geland en nu al in een crisissituatie. Weggaan zonder koffers, waarin onze seintoestellen zaten, was hetzelfde als een mislukte missie. Wij besloten tot het einde te gaan, trokken onze revolvers en slopen richting heg, waar wij vier mannen aantroffen die zich over onze koffers hadden ontfermd. Het bleken 'goede' Nederlanders te zijn. Zij vertelden dat wij ons in de buurt van het dorpje Beugen bevonden. We namen onze spullen in ontvangst en verdwenen snel in de duisternis. De volgende ochtend bereikten wij ons contactadres, de familie Beuvink in Escharen (20 kilometer van Beugen). Enkele dagen later vertrokken wij naar onze standplaatsen; Piet naar Den Haag, ik naar Amsterdam. In de daarop volgende weken werd intensief gewerkt. De verbinding met Engeland was tot stand gekomen en liep uitstekend. Het telegramverkeer steeg gestaag.' Oprichting De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van het Comité 'Pinpoint', met A.J. Meulensteen als initiatiefnemer. Onthulling Het monument is onthuld op 29 november 2003 door burgemeester K. van Soest van de gemeente Boxmeer en mevrouw Gerhardine Verdijk-Janszen.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 2677
Trefwoorden
  • Verzet Nederland
  • Gedenksteen
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards