Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Pieterzijl, oorlogsmonument

Het oorlogsmonument in Pieterzijl (gemeente Westerkwartier) is opgericht ter nagedachtenis aan vier medeburgers die zijn afgevoerd naar naar het werkkamp Neuengamme bij Hamburg. De namen van de vier slachtoffers luiden: Sjoerd Kok, Arnold Stuut en de broers Jan en Klaas Reinder Wiersma. Tot de zomer van 1944 verliep de oorlog in Pieterzijl redelijk geruisloos, totdat vier jonge jongens werden opgehaald door landwachters uit Grootegast. Ze keerden nooit terug. Arnold Stuut werd opgepakt ter vervanging van zijn broer die niet thuis was. De andere drie zaten ondergedoken en zijn vermoedelijk door verraad of loslippigheid opgepakt door landwachters. Sjoerd Kok werd gefusilleerd na een ontsnappingspoging. De drie andere Pieterzijlsters stierven aan het eind van 1944 door honger en uitputting. 'Hun ouders kregen een briefje waarop stond dat hun kinderen waren overleden aan de gevolgen van een vage ziekte, terwijl het pure verwaarlozing was', zegt Hendrik Jan Pelster. 'De familie heeft destijds nooit echt afscheid kunnen nemen. Er is geen begrafenis geweest'. Oprichting Het idee om een monument op te richten, ontstond vorig jaar toen Hendrik Jan Pelster (57) zijn woning aan de Diepswal stond te schilderen. Zijn gedachten gingen toen naar de oorlog. Hij wist van horen en zeggen wel dat er in de oorlog vier jongens uit het dorp waren omgekomen in Duits gevangenschap, maar nooit had hij er goed bij stil gestaan. Met zijn verfkwast in de hand drong het tot hem door dat alle vier de jongens aan de Diepswal hadden gewoond. 'Zes huisjes en dan vier doden. Ik heb zelf jongens in die leeftijd en dacht: wat een drama moet dat zijn geweest. Die jongens mogen niet naamloos de geschiedenis ingaan'. Pelster woont in de woning van de familie Wiersma, die twee zonen moest missen. Pelster opperde op een vergadering van Plaatselijk Belang het idee om een monument op te richten voor de vier omgekomenen. Iedereen reageerde enthousiast en de gemeente Zuidhorn stelde meteen gratis materiaal beschikbaar. Onthulling Het monument is onthuld op 4 mei 2005 door Peter Kingma, Erwin van Bruggen en Kees en Ferdie Pelster. Naast de onthulling van het monument was er na de 4 mei herdenking in het dorpshuis van Pieterzijl een fototentoonstelling te zien en een film. De film toonde de plekken waar langs de jongens langs zijn gekomen van Pieterzijl naar Duitsland.

Vervaardiger
  • Eddy Kingma (29-09-1959)
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 2690
Trefwoorden
  • Plaquette
  • Burgerslachtoffers
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards