Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Alem, oorlogsmonument

Het oorlogsmonument in Alem (gemeente Maasdriel) is opgericht ter nagedachtenis aan vijf medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen, te weten. De namen van de vijf slachtoffers luiden: Jan Klingen, zijn dochter Tilly, Louis Boelen, broeder Jozef Albertus en Leo Klingen. Jan Klingen was hoofdonderwijzer van de lagere school in Alem. Hij woonde met zijn vrouw en hun zeven kinderen in het schoolhuis aan de St. Odradastraat. Hun oudste zoon Jan trad op jonge leeftijd als Broeder Jozef Albertus in de Orde van de Broeders van De La Salle. Vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog was hij actief in het verzet. Hij richtte de Radiogroep Jan Klingen op, die onder andere een bijdrage heeft geleverd aan het Englandspiel. Op 26 mei 1941 werd Broeder Jozef gearresteerd in het broederhuis Heemstede. Hoewel de bezetter hem in eerste instantie tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeelde, werd hij op 24 januari 1942 door een Duits vuurpeloton gefusilleerd. De familie Klingen was nog altijd woonachtig in Alem, waar ook zij deel uitmaakten van het verzet. Op 23 september 1944 werden ze in de val gelokt door twee als Britse militairen verkleedde Duitse soldaten. Vader Jan Klingen informeerde hen, in de veronderstelling dat zij bondgenoten waren, over de in de nabijheid gelegen Duitse stellingen. Hierop werd hij samen met zijn 24-jarige dochter Tilly en de onderduiker Louis Boelen opgepakt en afgevoerd naar Rossum. Het drietal werd de volgende dag teruggebracht naar Alem, waar zij diezelfde dag gefusilleerd zijn. Moeder Klingen, zoon Leo en dochter Tonny wisten te ontkomen. Broer Leo Klingen is op 9 februari 1945 verdronken bij een poging om vanuit het nog bezette deel van Nederland de geallieerde legers aan de andere zijde van de rivier te bereiken. Onthulling Het monument is onthuld op 17 mei 1948.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 499
Trefwoorden
  • Vervolgden Nederland
  • Zuil
  • Verzet Nederland
  • Burgerslachtoffers
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards