Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Koewacht, Herdenkingsmonument

Het herdenkingsmonument is opgericht ter nagedachtenis aan negen inwoners van Koewacht (gemeente Terneuzen) die door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen. De namen van de negen slachtoffers luiden: Gerard Bonte, André Buijs, Arthur Buijs, Petrus van Goethem, Achiel den Haerinck, Camiel de Schepper, Georgette de Schepper, Eduard Verschraegen en Arthur Wouters. Arthur Buijs (23 jaar), Petrus van Goethem (31 jaar), Camiel de Schepper (40 jaar) en Georgette de Schepper (8 jaar) kwamen op 24 februari 1945 om het leven toen een afgedwaalde V2-bom, bestemd voor Antwerpen, in de Nieuwstraat explodeerde. Zij zijn begraven in een gezamelijk graf op het R.K kerkhof van Koewacht. De Nederlandse soldaat Gerard Bonte sneuvelde op 14 mei 1940 op 26-jarige leeftijd bij de strijd om de Grebbeberg. Hij lag begraven op de begraafplaats in Houten en is verplaatst naar de Militaire Begraafplaats Grebbeberg (6 A 33). Arthur Wouters werd dodelijk getroffen door kogels tijdens een luchtgevecht in Nieuwendam (Noord Holland) waar hij seizoensarbeid verrichtte in het veld bij een landbouwer. Achiel den Haerinck werd met zijn vrachtwagen in mei 1940 gevorderd voor het vervoer van troepen naar Frankrijk en kwam zo terecht in Engeland waar hij werd ingedeeld bij de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene. Hij overleed op 08 oktober 1941 als gevolg van maagbloedingen en ligt begraven in Wolverhampton (Staffordshire, UK). Eduard Verschraegen, KNIL-militair in Nederlands-Indië, is omgekomen op zee tijdens de oorlog met Japan. Andre Buijs is omgekomen als Nederlandse militair tijdens de 'koloniale oorlog in Indonesië' om de onafhankelijkheid van Nederlands-Indië.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 2732
Trefwoorden
  • Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
  • Beeld
  • Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
  • Sculptuur
  • Burgerslachtoffers
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards