Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Amsterdam, Respectmonument 'No War'

Het Respectmonument 'No War' in Amsterdam is opgericht naar aanleiding van de verstoring van de 4 mei herdenking in 2003 in Amsterdam, waarbij Amsterdamse jongeren van Marokkaanse afkomst voetbalden met de kransen die bij het oorlogsmonument waren gelegd. Met dit monument laten Amsterdamse jongeren zien dat zij waarde hechten aan het respect voor elkaar en dat zij heel goed beseffen waar intolerantie, discriminatie en racisme toe kunnen leiden. Het is tevens een plek waar jongeren uit heel Amsterdam naar toe kunnen gaan om respect voor elkaar te uiten en hun vrijheid te gedenken. Dat kan op elke willekeurige dag van het jaar. Daar staat vrijheid immers ook voor. In 2004 hebben leerlingen van verschillende VMBO scholen deelgenomen aan het project 'Tweede Wereldoorlog in perspectief'. Tijdens dit project leerden zij wat gevoelens van intolerantie en uitingen van discriminatie en racisme kunnen veroorzaken. De vervolging van joden, homoseksuelen, Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog was voor sommigen nog totaal onbekend. Nu weten zij beter. In de lessen werd ook een koppeling gemaakt naar de huidige situatie in het Midden-Oosten en hoe die is ontstaan. En niet te vergeten de rol van Marokkaanse soldaten in het geallieerde verzet tegen de Duitse overheerser. Oprichting Tijdens de eindmanifestatie van het project kregen de jongeren de gelegenheid hun opgedane ervaringen en indrukken op een creatieve manier te uiten. De centrale vraag was: 'Wat betekent respect voor jou?' Naast een debat over respect en een levende tentoonstelling was er ook een workshop 'Ontwerp je eigen respect-kunstwerk'. De opdracht luidde: 'Zet andere jongeren met je kunstwerk aan het denken over de gevolgen van discriminatie.' Onthulling Het monument is onthuld op 20 juni 2005 door de Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb. Bij de oprichting van het gedenkteken waren Ruim honderd leerlingen van de Joop Westerweel basisschool waren aanwezig. Aboutaleb refereerde in zijn toespraak aan gesprekken met Marokkaanse jongeren die zeggen meer respect te willen: 'Ik zeg dan dat respect willen, ook respect opbrengen is'.

Vervaardiger
  • Remco Swart
Plaats
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards