Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Amsterdam, oorlogsmonument in de Transvaalbuurt

Het monument in de Transvaalbuurt in Amsterdam (Amsterdam) is opgericht ter nagedachtenis aan de joodse schoolkinderen die in de periode 1940-1945 zijn gedeporteerd. In de Transvaalbuurt woonden veel joden die in de jaren 1920 uit de oude jodenbuurt bij het Waterlooplein waren verhuisd. De huizen in de Transvaalbuurt waren nieuw; zo was er verwarming, stromend water en een WC. De buurt was tijdens de oorlog makkelijk af te zetten met aan de ene kant de ringvaart en aan de andere kant de spoorlijn. Op 20 juni 1943 werd een grote razzia gehouden in Amsterdam-Oost. 5.000 joodse bewoners van de Transvaalbuurt werden uit hun huizen gehaald. Mannen en vrouwen, kinderen en bejaarden werden naar het Muiderpoortstation gebracht. Daar werden ze naar Kamp Westerbork gevoerd. Van deze groep joden heeft het grootste gedeelte de oorlog niet overleefd. Iedere laatste donderdag in april worden de kinderen bij het monument herdacht.

Plaats
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 2802
Trefwoorden
  • Vervolgden Nederland
  • Gedenksteen
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards