Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Heemstede, monument voor Willem Denijs

Het monument voor Willem Denijs herinnert de inwoners van Heemstede aan de ambtenaar op de bevolkingsafdeling, die door de bezetter is gearresteerd en op transport is gezet naar het concentratiekamp Sachsenhausen. Verzetsman Willem Denijs deelde tijdens de Tweede Wereldoorlog valse persoonsbewijzen uit. Hiermee konden (Joodse) burgers een andere naam krijgen, zodat zij uit handen van de bezetter bleven. Ook weigerde Denijs de namen van jonge Heemstedenaren aan de bezetter door te geven, om te voorkomen dat zij tewerkgesteld werden in Duitsland. Op een nacht is hij uit zijn huis aan het Frederik van Eedenplein gehaald en gedeporteerd naar het concentratiekamp Sachsenhausen. Hier overleed Denijs op 13 januari 1945 aan een longontsteking. In de verzetswijk van Heemstede is een straat naar Willem Denijs genoemd.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 286
Trefwoorden
  • Verzet Nederland
  • Plaquette
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards