Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Strijbeek, oorlogsmonument

Het monument in Strijbeek (gemeente Alphen-Chaam) is opgericht ter nagedachtenis aan het Duitse radarkamp ‘Bisam’, waar in de jaren 1940-1944 een groot aantal burgers tewerkgesteld werden. Kamp ‘Bisam’ op de Goudberg bij Strijbeek maakte deel uit van het Duitse ‘Himmelbett’-systeem. Dit was een linie van radarpeilstations die ten doel had om Engelse bommenwerpers op te sporen. De radarpost op de Goudberg moest tevens waken voor Engelse aanvallen op het vliegveld van Gilze-Rijen, dat in handen van de bezetter was. Reeds in 1940 werd een perceel aan de Kilometerbaan in beslag genomen. In de tweede helft van maart 1942 kwam een groot aantal vrachtauto’s de Goudbergseweg ingereden en voerde een ontzagwekkende hoeveelheid bouwmaterialen aan. Deze bouwmaterialen waren nodig voor de aanleg van een Duits kamp met een grootte van 47 hectare. Dit kamp kreeg de naam ‘Bisam’. Alle weilanden tegenover de Goudbergweg werden in beslag genomen en er werd een manshoge prikkeldraadversperring opgericht. Hierna is men gestart met de bouw van de barakken. Er verrezen een kantoortje, een wachtlokaal, een kantine met keuken en een grote slaapbarak. Het kantoortje werd het domein van Oberfeldwebel Sabottka, ook wel de “Spies” genaamd. Hij stond bekend om zijn wrede en ongemanierde optreden, vooral naar de bewoners van Strijbeek toe. Zij moesten helpen bij de opbouw van het kamp en later ook werkzaamheden in het kamp zelf uitvoeren. Tevens moesten de omwonenden helpen bij aanleg van de twee Radarinstallaties. Deze installaties draaiden op kolossale betonnen constructies. Het waren zware werkzaamheden in vaak erbarmelijke omstandigheden. Ondanks de ingenieuze Duitse radarsystemen lukte het de bezetter niet om de Engelse bommenwerpers te stoppen. Na verschillende bombardementen in oktober 1944 besloten de Duitsers te vluchten. Met springstoffen werden de radarposten opgeblazen en de barakken in brand gestoken. ‘Funkstelle Bisam’ behoorde voorgoed tot het verleden. Oprichting De oprichting van het monument was een initiatief van Heemkundekring Paulus van Daesdonck. In samenwerking met Staatsbosbeheer, gemeente Alphen-Chaam en betrokken buurtbewoners is het monument gerealiseerd, op de plaats waar vroeger de houten wachttoren heeft gestaan. Onthulling Het monument is onthuld op 23 juni 2007.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 2994
Trefwoorden
  • Plaquette
  • Burgerslachtoffers
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards