Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Steenwijk, 'Joods monument'

Het 'Joods monument' in Steenwijk (gemeente Steenwijkerland) herinnert aan 51 joodse medeburgers die de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd. De namen van de 51 slachtoffers luiden: Isaac Casoetto , Levie Drukker , Gersom Gosschalk , Heiman David Gosschalk , Saartje Gosschalk-Slager , David de Groot , Mannes Simon de Groot , Margarita Charlotta de Groot , Marianna de Groot , Mozes de Groot , Salomon de Groot , Betje de Groot-Slager , Betty van der Horst , Joseph van der Horst , Margreet van der Horst , Clara van der Horst-Nihom , Jacob Alexander Jacobs , Naatje Jacobs van der Horst , Salomon Jacob Jacobs , Ginette de Lange , Marcus de Lange , Salomon de Lange , Henriette de Lange-van Gelderen , Jette de Lange-de Leeuw , Abraham de Leeuw , Eduard de Leeuw , Elisabeth de Leeuw , Izak de Leeuw , Margot Jenny de Leeuw , Maurits de Leeuw , Mozes Marcus de Leeuw , Kaatje de Leeuw-Kan , Anna Bertha de Leeuw-de Leeuw , Betje de Leeuw-de Leeuw , Sebilla Johanna de Leeuw-Schaap , Abraham Reindorp , Emma C. Reindorp-Stokvis , Aron Slager , Bertha Slager , Izaak Slager , Jacob Slager , Johan Slager , Simon Slager , Veronika Slager , Judith Slager-Spier , Saartje Slager-Zeehandelaar , Julia van Dijk-de Vries , Daniel Immanoeël Vrieslander , Hijman Pines Vrieslander , Mirjam Sjelomieth Vrieslander en Carolina Vrieslander-Cohen . In de zomer van 1942 (waarschijnlijk eind juli/ begin augustus) werd een aantal Steenwijker joden in een werkkamp bij Staphorst ondergebracht en tewerkgesteld. Ongeveer de helft van de joodse inwoners van Steenwijk wist met hulp (die niet alleen uit Steenwijk afkomstig was) onder te duiken en zo de bezetting te overleven. De meeste anderen werden naar de kampen in het oosten gedeporteerd en aldaar vermoord. Twee personen pleegden zelfmoord en één persoon stierf in Kamp Westerbork; ook zij behoren tot de 51 Steenwijkse joden die met dit monument herdacht worden. Oprichting De oprichting was een initiatief van de Stichting Gedenkteken Joodse Steenwijkers. Lid en ontwerper van het monument Jan van Rossum was van mening dat er in Steenwijk te weinig herinnerde aan de joodse inwoners van het dorp en is een onderzoek gestart. Naar aanleiding hiervan heeft Van Rossum een boek geschreven over de geschiedenis van de 51 Steenwijker joden die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen. Het boek is verschenen in 2005, hetzelfde jaar waarin ook het monument werd onthuld. Onthulling Het monument is onthuld op 18 september 2005.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 3068
Trefwoorden
  • Zuil
  • Vervolgden Nederland
  • Burgerslachtoffers
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards