Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Zierikzee, 'Joods monument'

Het 'Joods monument' in Zierikzee (gemeente Schouwen-Duiveland) herinnert aan 22 joodse medeburgers die op 24 maart 1942 door de bezetter zijn opgepakt en gedeporteerd. Geen van hen heeft de Tweede Wereldoorlog overleefd. De namen van de 22 slachtoffers luiden: D. Dreyfuss , F.L. van Dijk , I. van Dijk , J. van Dijk , J.V. van Dijk , R. van Dijk , S. van Dijk , A.S. Frenk , B. Frenk , C. Heuman, L. Heuman , E.L. Israels , B. Labzowki , R. Labzowki , W. Labzowki, A. Spalter , R. Spalter , A. Wilkens , A.A. Wilkens , B.R. Wilkens , I.A. Wilkens en S. Wilkens . Op het monument staan de namen van enkele slachtoffers anders vermeld dan in het Digitaal Joods Monument. Tijdens de bezetting zijn bijna alle joden uit Zeeland in maart 1942 naar Amsterdam geëvacueerd en vervolgens naar het oosten gedeporteerd, waar zij om het leven zijn gekomen. Een klein deel van de joodse bevolking wist onder te duiken en aldus te overleven. Onthulling Het monument is onthuld op 4 mei 1960 door opperrabijn E. Berlinger uit Utrecht.

Plaats
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards