Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Eerde, 'Joods monument'

Het 'Joods monument' bij Kasteel Eerde in Eerde (gemeente Ommen) is opgericht ter nagedachtenis aan veertien Duits-Joodse leerlingen van de voormalige Quakerschool die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht. De namen van de veertien slachtoffers luiden: Ursula-Lore Bein , Ernst Binswanger , Klaus Herzberg , Hermann Isaak , Bernd Leffman , Klaus Metz , Rosemarie Oppenheimer , Steffi Pinner , Ernst-Rudolf Reiss , Otto-Edgar Rosenstern , Kurt Rosenthal , Ulrich Sander, Klaus Seckel, Walter Vohssen . Op het monument staan de namen van enkele slachtoffers anders vermeld dan in het Digitaal Joods Monument. De kinderen werden op de Quakerschool opgeleid voor een bestaan in de landbouw in Palestina. Onthulling Het monument is onthuld in 1999.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 3203
Trefwoorden
  • Vervolgden Nederland
  • Gedenksteen
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards