Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Winterswijk, monument in het Korenburgerveen

Het monument in het Korenburgerveen te Winterswijk herinnert aan de deportatie van 21 joodse medeburgers op 27 november 1942. Zij zaten hier ondergedoken. Slechts drie van hen hebben de oorlogsjaren overleefd. De namen van de 18 joodse oorlogsslachtoffers luiden: Mozes van der Horst , Rosali van der Horst-Romann , David Meijer , Rositta Beatrix-Meijer , Emilie Philippine Meijer , Frieda Meijer-Romann , Joseph Max Meijers , Rosette Meijers-de Leeuw , Adolf Meijler , Rosa Sophia Meijler , Salli Meijler , Ida Jeanette Meijler-Meijers , Paul Romann , Selma Romann-Hony , Mathilda Rosette Schwarz , Philip Schwarz , Robert Louis Schwarz en Madelena Henriette Schwarz-Meijers . In eerste instantie werden de joodse onderduikers geholpen door de families Vreemann, Elburg en Grevink, die in de directe omgeving van het veen woonden. De mannen hielpen bij het opbouwen van de houten barakken. Een dubbelwandige directiekeet en een groot kippenhok werden in onderdelen naar het veen gebracht en daar weer opgebouwd. Ook waren in het dorp veel mensen betrokken bij de voedselvoorziening, zoals een aantal bakkers. Tijdens een inspectieronde in november 1942 door een opzichter van Natuurmonumenten om de houtstand in het veen op te nemen in verband met een houtleverantie aan de bezetter, werd de schuilplaats ontdekt. Onder leiding van politie-inspecteur Feberwee en opperwachter Slotboom werd op 27 november 1942 een razzia gehouden. Drie joodse mensen konden ternauwernood ontsnappen. De overige achttien werden gearresteerd en via het doorgangskamp Westerbork weggevoerd naar Auschwitz. Geen van hen keerde meer terug. Oprichting De oprichting was een initiatief van Corle's Belang en de Vereniging Volksfeest Corle. Onthulling Het monument is onthuld op 26 november 1993 door mevrouw A. Grevink-De Roos.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 3224
Trefwoorden
  • Vervolgden Nederland
  • Boom
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards