Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Amsterdam, monument bij de Blauw Wit Sporthal

Het monument bij de Blauw Wit Sporthal in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsman Joop Westerweel die op 11 augustus 1944 door de bezetter is gefusilleerd. Onderwijzer Joop Westerweel werd in 1927 op 28-jarige leeftijd voorzitter van korfbalvereniging Blauw-Wit. Hij was een idealist die geloofde in de heilzame en bindende kracht van het verenigingsleven. In de crisisjaren dertig slaagde hij erin armen en werklozen lid van de club te laten worden en blijven. Westerweels sociale bewogenheid kwam in de Tweede Wereldoorlog het sterkst tot uitdrukking. Als onderwijzer in Bilthoven kwam hem ter ore dat in Loosdrecht een huis vol Joodse kinderen door de bezetter zou worden ontruimd. Met een kleine groep, die zijn naam droeg, heeft Westerweel de kinderen op tijd weggehaald, en gezorgd voor onderduikadressen, voedselbonnen en onderwijs. Uiteindelijk bracht hij via geheime vluchtroutes honderden kinderen naar Frankrijk, België en Spanje. Zijn vrouw Willy Westerweel werd in 1943 op het Centraal Station van Rotterdam opgepakt, maar overleefde het vrouwenkamp Ravenbrück. In Vught heeft zij nog oogcontact gehad met haar man, die in 1944 ook werd opgepakt. Uiteindelijk werd Joop Westerweel op 11 augustus 1944 gefusilleerd in Vught. Hij verwierf internationale erkenning. In Israël werd een monument voor hem opgericht en in Amsterdam is een school naar hem vernoemd.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 3286
Trefwoorden
  • Vervolgden Nederland
  • Plaquette
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards