Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Geleen, monument voor zuster Aloysia

Het monument in Geleen (gemeente Sittard-Geleen) is opgericht ter nagedachtenis aan zuster Aloysia Löwenfels, geboren als Luise Löwenfels. Luise was oorspronkelijk Joods maar ging op haar twintigste over op het katholieke geloof. In 1942 werd ze, toen katholiek geworden Joden werden gearresteerd als vergelding voor een bischoppelijke uitspraak tegen de anti-Joodse maatregelen van de Duitse bezetter, door de Duitsers op transport gezet naar Auschwitz. Vijf dagen na haar arrestatie verloor zij het leven. De zusters Arme Dienstmaagden van Jezus Christus kwamen in 1875 vanuit Duitsland naar Geleen. Een tijd lang boden ze onderdak aan religieuzen en studenten die vanwege de anti-religieuze politiek uit Duitsland waren gevlucht. Later legden de zusters zich in Geleen toe op de zorg voor de zieken en ouderen en op het onderwijs. Door de toename van het aantal religieuzen kon een groot klooster met pensionaat worden gebouwd. Louise Löwenfels werd op 5 juli 1915 geboren in Trabelsdorf (D) in een godsdienstig joods gezin. Ze voelde zich aangetrokken voelde tot het katholieke geloof, maar dat werd in haar joodse familie niet geaccepteerd.Als gevolg van de in Duitsland steeds strenger wordende anti-joodse weten moest zij steeds vaker verhuizen en dook uiteindelijk onder in een klooster in Mönchengladbach. Op 20-jarige leeftijd ging ze over tot het katholicisme. Ze werd gedoopt in het klooster in Mönchengladbach op 25 november 1935. Als gevolg van haar overgang naar het katholicisme werd zij door haar familie verstoten. Doordat de situatie in Duitsland voor joden verslechterde, kon Louise daar niet blijven. Zij vluchtte naar Nederland en vond onderdak bij de zusters Arme Dienstmaagden van Jezus Christus in Geleen, bij wie ze op 8 december 1937 intrad. Op 12 september 1940 legde ze als zuster Aloysia haar eerste geloften af. Door haar joodse afkomst, werd het haar als religieuze steeds moeilijker gemaakt. Ze mocht geen les meer geven aan de kleuterschool en werd verplicht een jodenster te dragen. De bezetter beloofde aanvankelijk om de tot het christendom bekeerde joden niet te vervolgen.Hiervan werd afgeweken, nadat de Nederlandse bisschoppen openlijk tegen de handelwijze van de Duitsers hadden geprotesteerd. Samen met Edith Stein en tientallen andere katholiek geworden joden, werd zuster Aloysia op 2 augustus 1942 gearresteerd en via de kampen Amersfoort en Westerbork naar Auschwitz gebracht. Daar werd ze op 9 augustus 1942 vergast. Onthulling Het monument werd onthuld op 28 juni 2006 en ingezegend door pastoor J.P. Janssen van Geleen. Aanwezigen waren onder andere het generaal bestuur van de congregatie, vertegenwoordigers van het gemeentebestuur van Sittard-Geleen, een vertegenwoordiger van het aartsbisdom Keulen en ontwerper van het monument Jos Hermans.

Vervaardiger
  • Jos Hermans (1930)
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 3404
Trefwoorden
  • Vervolgden Nederland
  • Kruis
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards