Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Den Haag, 'Wilhelminaplaquette'

De 'Wilhelminaplaquette' herinnert de inwoners van Den Haag aan het feit dat dit particuliere woonhuis van 6 september 1945 tot 15 april 1946 in gebruik was als woon- en werkverblijf van koningin Wilhelmina. De naastgelegen huizen 112 en 114 huisvestten de hofhouding en de administratie. Koningin Wilhelmina, veelal gezien als 'Moeder van het Verzet', heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Londen via Radio Oranje de Nederlandse bevolking toegesproken. In de vele radioredes legde de koningin in ballingschap de nadruk op het herwinnen van de vrijheid. Toen de vorstin naar Nederland terugkeerde, was de Tweede Wereldoorlog nog niet afgelopen. Na de bevrijding van Eede werd de grenslijn tussen België en Nederland provisorisch aangegeven door een witte meelstreep. Op de puinhopen van het verwoeste dorp werd een nationale vlag geplaatst. Op 13 maart 1945 stak de vorstin vanuit België bij het Zeeuws-Vlaamse grensdorp Eede de grens over. Koningin Wilhelmina schreef er zelf dit over: 'Zo kwamen wij dan de morgen van de dertiende maart bij Eede aan de Nederlandse grens, die ik te voet overschreed. Na een ontroerende verwelkoming door de aanwezigen ging het Nederland in. Waar ik ook kwam, dezelfde aandoening en geestdrift. Overal bloemen, geschenken en attenties van allerlei aard.' Later bezocht de vorstin Breda en het onder water gelopen Walcheren, waarvan ze zeer onder de indruk bleek: 'Het was een koude, onvergetelijke tocht. Welk een tragische aanblik bood nu het eens zo schilderachtige Walcheren: één groot watervlak zover men kon kijken, met overal verdronken torens en boerderijen, en bomen die geen jong groen meer zouden geven.' Oprichting De steen is aangebracht op initiatief van de antiquair en amateurhistoricus J.W.A. van Heeswijk. Onthulling Het monument is onthuld op 31 augustus 1977 door Hare Majesteit Koningin Juliana.

Plaats
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 341
Trefwoorden
  • Verzet Nederland
  • Plaquette
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards