Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Roosendaal, 'Nunc Aut Nunquam'

Het monument 'Nunc Aut Nunquam' in Roosendaal is opgericht ter nagedachtenis aan 75 leden van het Nederlandse Korps Commandotroepen die zijn gesneuveld in de Tweede Wereldoorlog (1944), tijdens de politionele actie in het voormalig Nederlands-Indië (1947 en 1949), bij de strijd in Korea (1950-1954) en tijdens de VN-vredesmissie in Afghanistan (2009). Het Korps Commandotroepen (KCT) is de 'special forces'-eenheid van de Nederlandse landmacht. De commando’s voeren speciale operaties uit ter ondersteuning van crisisbeheersing en verdedigingstaken. Het KCT werd op 22 maart 1942 opgericht. Op die dag begonnen 48 Nederlandse militairen aan hun commando-opleiding in het Schotse Achnacarry. Uiteindelijk ontvingen 25 de groene baret. Zo ontstond in juni 1942 No 2 (Dutch) Troop, een geheel uit Nederlanders bestaande commando-eenheid, die deel uitmaakte van No 10 (Interallied) Commando. In 1944 werd de No 2 Troop ingezet bij de grootste luchtlandingsactie uit de Tweede Wereldoorlog, operatie Market Garden, terwijl zij ook een bijdrage leverde aan de bevrijding van Walcheren. Tegelijk met de Troop werd in het Verre Oosten Korps Insulinde opgericht voor onder meer het verzamelen van inlichtingen en het organiseren van guerrilla-activiteiten op het door de Japanners bezette Sumatra. Na de oorlog werden beide eenheden ontbonden. Een deel van het personeel kwam terecht bij Stormschool Bloemendaal en een ander deel bij het Depot Speciale Troepen (groene baretten) en de School Opleiding Parachutisten (rode baretten) in het voormalig Nederlands-Indië. Later werden deze eenheden samengebracht in het Regiment Speciale Troepen. Begin 1950 werd dit regiment ontbonden. In 1949 ging de Stormschool Bloemendaal naar Roosendaal, waar het begin 1950 werd omgevormd tot het Korps Commandotroepen (KCT). Het KCT is de afgelopen decennia uitgebouwd tot een speciale eenheid. De eenheid kan zich meten met de meest gerenommeerde special forces-eenheden in het buitenland. In de ochtend van zondag 6 september 2009 kwam de 26-jarige korporaal Kevin van de Rijdt om het leven bij een vuurgevecht met de Taliban in de omgeving van Deh Rawod, ongeveer 40 km ten westen van Kamp Holland in de Afghaanse provincie Uruzgan. Van de Rijdt behoorde tot de zogenoemde Taskforce 55 van ongeveer zeventig man, voor het merendeel bestaande uit commando's en mariniers. De Engelbrecht van Nassaukazerne was 56 jaar gespaard gebleven van dit soort onherroepelijk onheil. Sinds 1993 worden de commando's continu op vredesmissies uitgezonden. Oprichting De oprichting van het monument was een initiatief van majoor b.d. W. Klein. Onthulling Het monument is onthuld op 4 mei 1988 door luitenant-kolonel b.d. de Koning, luitenant-kolonel b.d. van Woerden, kolonel b.d. Horsthuis, kap b.d. Gerritsen en de initiatiefnemer majoor b.d. W. Klein.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 3435
Trefwoorden
  • Gedenkmuur
  • Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
  • Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards