Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Maasbracht, 'Schepenkerkhof'

Het monument 'Schepenkerkhof in Maasbracht (gemeente Maasgouw) herinnert aan de grootste scheepsramp die zich ooit in Nederland in de binnenvaart heeft voorgedaan. Zeven maanden voor de bevrijding van de Limburgse plaats Maasbracht gaf het Duitse 'Sprengcommando' op 29 september 1944 het bevel dat alle opvarenden van de 240 schepen die op dat moment in de haven lagen, hun schip moesten verlaten. De dag erna werden ze een voor een tot zinken gebracht. De schippersfamilies stonden op straat en een vluchtelingenstroom van ruim duizend mensen kwam op gang. Twee maanden later - toen Maasbracht helemaal in de vuurlinie dreigde te komen - werden de Maasbrachtse inwoners met de schippersfamilies geëvacueerd. Een gedeelte is uiteindelijk terecht gekomen in Friesland. Een ander gedeelte is geëvacueerd naar Montfort (gelegen ten oosten van Maasbracht) . Daar is een hevig bombardement geweest, waarbij talrijke Maasbrachtenaren en schippers de dood vonden. Maasbracht werd uiteindelijk in februari 1945 bevrijd. In het Scheepvaartmuseum van Maasbracht is een permanente tentoonstelling ingericht met een door historicus Jac. Linssen gemaakte maquette waarop in miniatuurschaal het Schepenkerkhof te zien is. Ook bezit het museum tal van foto's van de ramp. Een boek met de 240 scheepsnamen en de foto's is het stille bewijs van die vreselijke dag in september 1944. Onthulling Het monument is onthuld in 2004.

Vervaardiger
  • Frans Jansen
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 3465
Trefwoorden
  • Koopvaardijpersoneel
  • Beeld
  • Sculptuur
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards