Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Sleen, ‘Heckscher’-monument

Het ‘Heckscher’-monument in Sleen (gemeente Coevorden) is opgericht ter nagedachtenis aan de omgekomen Joodse familie Heckscher uit Sleen en alle slachtoffers van de Holocaust. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog was de familie Heckscher de enige Joodse familie in Sleen. Ze waren tot aan oktober 1942 woonachtig aan de Menso Altingstraat 16 te Sleen. De familie bestond uit vader Izaak, moeder Elsiena en de twee zonen Meijer en Rolf. De zonen zijn 11 en 7 jaar oud geworden. De familie had een manufacturenwinkel in Sleen. Vader Izaak was actief in de korfbalvereniging, de motorfietsclub en de muziek- en toneelvereniging en stond bekend om zijn bijzondere gevoel voor humor. Zoon Meijer (Meini genoemd) zat op de openbare school in Sleen, de jongste zoon Rolf was hiervoor nog te jong. Toen de dreiging van deportatie steeds groter werd is de familie ondergedoken. Dit kon echter niet voorkomen dat zij werden ontdekt en op 25 januari vanuit Westerbork op transport werden gezet. Op 28 januari 1944 zijn moeder Elsiena en de twee zoons Meijer en Rolf in Auschwitz om het leven gekomen. Vader Izaak is op 31 maart 1945 omgekomen in Kdo Mühldorf. Oprichting De oprichting van het monument was een initiatief van de tijdelijke Werkgroep Joods Monument van de Stichting Streekeigen Sleen. Er werd geconstateerd dat er nog geen monument voor deze Joodse familie en de holocaust in Sleen was. De gemeente Coevorden heeft een financiële bijdrage geleverd. Onthulling De onthulling vond plaats op 27 januari 2010 door familielid Donald Heckscher. Hij schonk als dank aan de Stichting Streekeigen Sleen en de basisscholen De Akker en De Fontein bomen in het vredeswoud in Israël. Rabbijn S. Evers sprak een gebed uit. Daarnaast spraken nog dominee Van der Linden, Monique van Ruyven en Jurrie Lentz. Lentz was bevriend met zoon Meijer. Basisschoolleerlingen van de De Akker en de De Fontein lazen het gedicht 'Ben Ali Libi' voor en legden een krans bij het monument. Luuk Houkes speelde onder andere 'Amsterdam Huilt' op de trompet. Er was ook een toespraak van Jan Ziengs van de tijdelijke Werkgroep Joods Monument.

Vervaardiger
  • Reclame Assen
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 3475
Trefwoorden
  • Vervolgden Nederland
  • Plaquette
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards