Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Rotterdam, HAL-monument

Het 'HAL-monument' in Rotterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de Holland-Amerikalijn medewerkers die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn 264 medewerkers van de Holland-Amerikalijn omgekomen. Erris Plooij, de voorzitter van de vereniging "De Lijn" vertelt dat "De meeste schepen van Holland Amerika Lijn lagen tijdens de Tweede wereldoorlog stil". "Maar de schepen die zich buitengaats bevonden op het moment dat de oorlog uitbrak, werden door de geallieerden ingezet, bijvoorbeeld om manschappen te vervoeren. Een aantal van die schepen is getorpedeerd door U-boten. Daarbij zijn veel bemanningsleden om het leven gekomen." Oprichting De oprichting van het monument was een initiatief van de vereniging "De Lijn". Dit is een vereniging waarin waarin oud-werknemers en belangstellenden vertegenwoordigd zijn. Onthulling Het monument is onthuld op 4 november 2010 door de burgemeester Aboutaleb van Rotterdam in aanwezigheid van verschillende oud-werknemers en familieleden van mensen die omkwamen.

Vervaardiger
  • Martien Hoegen
Plaats
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards