Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Amsterdam, monument aan de Nieuwe Keizersgracht

Het monument aan de Nieuwe Keizersgracht in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan vier Joodse gezinsleden van de familie Kok die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de concentratiekampen Auschwitz en Mauthausen zijn omgebracht. De namen van de vier Joodse oorlogsslachtoffers luiden: Max Marcus Kok , Julie Kok-Vleeshhouwer , Samuel Kok en Jacques Kok . Vader Marcus (Max) Kok werd geboren op 7 februari 1886 in een Joods-Amsterdams gezin. Grootvader Kok was smid. De grootouders van moederskant, Vleeschhouwer, waren ook Joodse Amsterdammers. Grootvader Vleeschhouwer was diamantbewerker en slager. Grootmoeder verhuisde na het overlijden van haar man van Amsterdam-Noord naar een pension in de Watergraafsmeer, waar vandaan ze op 91-jarige leeftijd toch nog op transport moest om in Auschwitz vermoord te worden. Vader Marcus Kok en moeder Julie Kok-Vleeschhouwer werden op 12 december 1942 in Auschwitz vermoord. Zij hadden drie kinderen: Samuel, Jacques en Betty. Jacques Kok werd geboren op 12 januari 1921. Hij was banketbakker. Later ging hij als kelner werken in het Carlton Hotel aan de Vijzelstraat. Jacques werd bij de tweede razzia in Amsterdam door de bezetter opgepakt. Hij kwam om het leven op 26 augustus 1941 in het Oostenrijkse concentratiekamp Mauthausen. Samuel Kok werd geboren op 26 december 1918. Ook hij is omgekomen in Mauthausen, op 22 januari 1943. Betty Kok is het enige gezinslid die de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd. David Gomes de Mesquita, een goudsmit met een winkel in de Utrechtsestraat, hielp Betty aan een onderduikadres. Zelf overleefde David de oorlog niet. Hij werd in Auschwitz vermoord op 31 januari 1944. Betty was 17 jaar toen ze in onderduik ging. Het grootste deel van haar onderduikperiode was ze bij 'oom' Piet en 'tante' Griet Heymans in Bussum. Dankzij een vals persoonsbewijs kon ze naar buiten en werken. Ze maakte huizen schoon en ging ook met 'oom' Piet gedurende de hongerwinter op de fiets naar Overijssel. Na de zesde rit vond Betty aan het einde van de oorlog op een boerderij werk als hulp in de huishouding. In 1949 is Betty naar Israël vertrokken. Daar woonde ze tot 1952 in kibboets Lavee. Vervolgens kwam ze terug naar Nederland. In 1965 is ze wederom naar Israël gegaan, en woont nu in Jeruzalem. Betty heeft vier kinderen. Onthulling Het monument is onthuld op 13 december 2009 door Betty van Essen-Kok; het enige gezinslid dat de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards