Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Oosterbeek, Luistersteen van de 'Liberation Route'

De luistersteen te Oosterbeek is onderdeel van 49 luisterstenen die samen de 'Liberation Route' vormen. De Liberation Route volgt het pad dat de geallieerden bewandelden tijdens de bevrijding van Europa. De route begint bij Normandië en loopt via Nijmegen, Arnhem en de Zuid-Veluwe richting Berlijn. De regio Arnhem/Nijmegen/Zuid-Veluwe speelde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een hoofdrol op het wereldtoneel. Van 17 tot 26 september 1944 wilden de geallieerden met een groot offensief (operatie 'Market Garden') een bruggenhoofd over de grote rivieren in Nederland creëren. In een bliksemsnelle aanval moesten luchtlandingstroepen bruggen veilig stellen. Grondtroepen moesten daarna vanuit België over deze bruggen oprukken naar het IJsselmeer. Bij de Amerikanen verliep alles vrij goed. De bruggen over de Maas en het Maas-Waalkanaal bij Heumen en de meeste bruggen in de omgeving van Eindhoven vielen in hun handen en na harde strijd ook de Waalbrug bij Nijmegen. Maar de Rijnbrug bij Arnhem bleek een brug te ver. De Engelse para's werden verrast door Duitse pantsertroepen en moesten zich onder zware verliezen terugtrekken naar de Betuwe. Nadat de Slag om Arnhem werd verloren, is de aanval gestokt. In februari 1945 startte vanuit dit gebied de finale van de bevrijding, Operation Veritable. Deze operatie was de start van het grote Rijnlandoffensief, een veldslag die past in het rijtje van Stalingrad, Normandië en Berlijn. Militairen en burgers waren de deelnemers in de onberekenbare oorlogsroulette die draaide om overleven of sterven, om vreugde en verdriet. Uiteindelijk werd de vrijheid herwonnen. De Liberation Route laat u beleven wat zich in 1944 en 1945 afspeelde rondom Arnhem, Nijmegen en op de Veluwe. Op 49 locaties in de wijde omgeving liggen veldkeien, de zogenoemde luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van één of meerdere personen in de jaren 1944-1945. De verhalen van die plekken kunt u beluisteren via 0900 54 23 728 of gratis downloaden op de website van de 'Liberation Route' (zie hiervoor het stukje 'voor meer informatie'). Oprichting De luisterkei te Oosterbeek was een initiatief van Airborne Beer. Airborne Beer is een privé-initiatief van Gerrit Staal, oud-inwoner van Heelsum. Onthulling De luisterkei van de "Liberation Route' te Oosterbeek werd op 01 september 2011 door Hans Wiegel onthuld. Hij deed dat in aanwezigheid van onder meer wethouder Heinrich, Airborne Museum-directeur Jan Hovers en Airborne Beer-initiatiefnemer Gerrit Staal.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 3669
Trefwoorden
  • Gedenksteen
  • Geallieerde militairen
  • Burgerslachtoffers
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards