Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Groningen, Oorlogsmonument in politiebureau

Het oorlogsmonument in het politiebureau te Groningen is opgericht ter ere van elf medewerkers van de politie die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen. De namen van de elf slachtoffers luiden: Klaas Brouwer, Constant Willem Coolsma, Johannes Henderikus Antonius Gerhardus Gort, Jan Gerardus Jentzema, Jan Lambertus Munning, Douwe Oppewal, Roelf Pentinga, Roelf Rensema, Petrus Gerardus Henricus Schlaman, Albert Steen en Jan Timmer. Initatief Het initiatief voor de oprichting van het monument kwam van de politie Groningen. in 1946 werd een werkcomité gevormd en gedurende elf maanden werd een klein deel van het salaris van het politiekorps ingehouden om het monument te financieren. Onthulling Het monument is onthuld op 16 maart 1948 in het oude Hoofdbureau van Politie aan het Martinikerkhof.

Vervaardiger
  • Rinus Meijer
Plaats
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards