Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Kamperland, oorlogsmonument

Het oorlogsmonument in Kamperland (gemeente Noord-Beveland) herinnert aan elf inwoners van Kamperland die de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd, te weten: Govert Leendertse, Cornelia Nelisse, Marinus Lamain en Maria Stouthamer-van de Kreeke, die op 22 mei 1944 omkwamen in de lijnbus Kortgene-Kamperland als gevolg van Engelse beschietingen; Pieter de Bruine en Adriaan Schippers, opvarenden van een door een gealliëerde luchttopedo geraakt graanschip; Hubrecht Vermeule en Joos van de Velde, slachtoffers van Duitse beschieting; Johannes Versluis die omkwam om in Wilhelmshaven; Hendrik Looff die omkwam in Hannover-Rcklingen; Verzetsstrijder Abraham de Muijnck die strief in kamp Neuengamme. Oprichting Het monument is tot stand gekomen als resultaat van een belofte uit 1946 van de voormalige gemeente Wissenkerke om een oorlogsmonument op te richten in Kamperland. Door inzet van de Kamperlanders is het monument bijna 70 jaar later ook echt gerealiseerd. Het monument is ontworpen door Meeuwse-Bouwadvies en de plaquette op het monument is gemaakt door Dominicus uit Westkapelle. Diverse ondernemens hebben bijgedragen aan de realisatie van het monument. Onthulling Het monument is 70 jaar na de bevrijding van Kamperland op 1 november 1944, onthuld. Bij de onthulling waren de burgemeester van Noord-Beveland en leerlingen van CBD de Kamperschouw aanwezig.

Vervaardiger
  • Meeuwse-Bouwadvies
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 3794
Trefwoorden
  • Verzet Nederland
  • Gedenksteen
  • Burgerslachtoffers
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards