Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Foxhol, monument voor Foxholster verzet

Het monument voor Foxholster verzet in Foxhol (gemeente Hoogezand-Sappemeer) herinnert aan drie inwoners uit Foxhol dire tijdens de oorlog zijn omgebracht vanwege verzetsactiviteiten. Hun namen luiden: Gerrit Imbos, Klaas Nieboer en Evert Radema. Evert Radema heeft in 1926 en 1927 in Amsterdam aan de zeevaartschool een opleiding tot marconist gevolgd. Na heen en terug te zijn verhuist naar de provincie Groningen gaat Evert in 1933 opnieuw als marconist voor de Maatschappij Nederland varen. In 1940 voer Everts op het s.s. de Enggano die op 20 maart 1940 vertrok van Indië naar Nederland. Dit schip lag op 10 mei 1940 voor Ijmuiden toen de oorlog uitbrak. Zoals vrijwel alle Nederlandse koopvaardijschepen die buitengaats waren kreeg het de opdracht door te varen naar Engeland. Na een maand van intensieve training werden in de nacht van 22 op 23 februari 1942 twee nieuwe agenten in Katwijk aan land gezet waaronder Evert Radema. Ernst de Jonge en Evert Radema waren door de MI6 en de CID met een hele reeks opdrachten belast: zij moesten Koos Vorrink, de voorzitter van de SDAP die diep in het verzet zat, bewegen naar Engeland te komen, zij moesten inlichtingen inwinnen op economisch gebied en zij moesten militaire spionage bedrijven. Evert Radema werd op 29 mei 1942 gearresteerd. Alle agenten, ook die van MI6 waaronder Evert Radema, werden opgesloten in de gebouwen van het Grootseminarie in Haaren in Noord-Brabant die daarvoor speciaal waren gevorderd. Later is Radema naar Duitsland weggevoerd en op 6 september 1944 op afschuwelijke wijze door de nazi’s in het concentratiekamp Mauthausen vermoord.

Vervaardiger
  • H.F. Brons
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 3797
Trefwoorden
  • Verzet Nederland
  • Plaquette
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards