Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Tilburg, monument voor de gevallenen van de hogeschoolgemeenschap

Het monument voor de gevallenen van de hogeschoolgemeenschap herinnert aan 22 leden van de Tilburgse hogeschoolgemeenschap die hun leven verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog en tijdens de koloniale oorlog in Indonesië. Oprichting Gedurende de Tweede Wereldoorlog vormden de studenten, waarvan de meesten lid waren van het TSC ‘Sint Olof’, samen met de hoogleraren en afgestudeerden een hechte gemeenschap. Na afloop van de oorlog werd de behoefte gevoeld om uit naam van deze gemeenschap aan hen die vielen dank en bewondering te brengen met daarnaast de belofte dat hun offerdaad niet zou worden vergeten. Al eerder verscheen er rond Allerzielen 1945 een speciaal herdenkingsnummer ‘In memoriam fratrum’ van het tijdschrift ‘Viking’ van TSC ‘Sint Olof’. Hierbij werd een houten monument opgericht ter nagedachtenis aan de Tilburgse omgekomen studenten ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De 22 namen die genoemd staan op het monument luiden: Guus Born, Adriaan Brekelmans, Frits Coerwinkel, Frans van Gulick, Piet Haanebrink, Jan Heijnen, Wim van Kempen, Henk Koehorst, Nico van Kerkoerle, Leo van Mackelenbergh, Hans Mooren, Charles Nyst, René Norenburg, Geert Peters, Jacques Ruijgers, Hans Schoon, Frans van Spaendonck, Gérard van de Ven, Theo Vogels, Marius van den Wildenberg, Wiel Wiertz en Nico Wolf. Guus Born was officier bij het corps mariniers. Hij is gesneuveld in Krandji en in 1946 eervol begraven in Tjililitan bij Batavia. Onthulling De gedenkplaat werd op 2 juli 1946 onthuld door de Rector-Magnificus en ‘vader der hogeschoolgemeenschap’, Prof dr M.J.H. Cobbenhagen in de aula van het toenmalige gebouw van de Katholieke Economische Hoogeschool aan de Tivolilaan in Tilburg. De gedenkpanelen zijn tijdens een Academische Herdenking op 11 mei 2015 ‘heronthuld’ in het Cobbenhagen Gebouw van Tilburg University dat zich ook aan de Warandelaan bevindt. De panelen zijn herplaatst naast het borstbeeld van Professor Cobbenhagen (1893 – 1954). Op 4 mei 2017 is het nieuwe ontwerp van het monument ceremonieel onthuld.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 3813
Trefwoorden
  • Verzet Nederland
  • Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
  • Plaquette
  • Burgerslachtoffers
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards