Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Hoogeveen, monument voor de bevrijders

Het monument voor de bevrijders in Hoogeveen (gemeente Hoogeveen) herinnert aan de bevrijding van Hoogeveen door de 1st Belgium SAS Parachute Regiment en XII Manitoba Dragoons op 10 en 11 april 1945. De eenheid, tot 4 februari 1945 nog het eerste Belgische Onafhankelijke Parachutisten Company geheten, bestaat uit vrijwilligers van over de hele wereld. De meesten komen uit Engeland en Canada. Ze zijn in april 1945 als verkenners verbonden aan het Canadese leger. Op 10 april bevrijden zij de gebieden rond Nieuwlande, Elim, Nieuw-Moscou, Hollandscheveld, Nieuweroord, Krakeel en Noordscheschut. Tijdens deze acties kwamen twee geallieerde soldaten en een Duitse soldaat om het leven. Een derde geallieerde militair stierf door een ongeval. Oprichting De initiatiefnemer is de werkgroep van het Albert ten Heuvelfonds geweest, dat zich in Hoogeveen beijvert voor plaquettes en gedenktekens om geschiedenis levend te houden. Onthulling Het monument is onthuld op 12 april 2012. Het monument werd onthuld door voormalige Belgische SAS parachutist Jaak Daemen en de burgemeester van Hoogeveen. Bij de onthulling waren enkele bevrijders met hun familie aanwezig. Historicus Albert Metselaar vertelde tijdens deze plechtigheid over de bevrijding.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards