Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Elst, gedenkteken voor de oorlogsslachtoffers

Het gedenkteken voor de oorlogsslachtoffers in Elst herinnert aan alle Nederlandse oorlogsslachtoffers van 1940 tot heden en in het specifiek aan inwoners van Elst die door oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen. Oprichting Het monument is opgericht op initiatief van de Werkgroep Elst & Remmerden van de Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen en Omstreken. De oprichting is geïnspireerd door de vondst in 2014 van een ontwerp voor een oorlogsmonument tussen archiefstukken van het vroegere College van Algemeene Commissarissen voor den Wederopbouw. Het huidige monument is daarom gebouwd naar dit ontwerp uit 1949 dat is gemaakt op verzoek van de toenmalige Elster Oranjevereniging. Het oorspronkelijke ontwerp is waarschijnlijk gemaakt door ir. J.B. van de Haar die als architect betrokken was bij de wederopbouw van Rhenen na de Tweede Wereldoorlog. De oorspronkelijke tekst “Voor hen die vielen 1940 – 1945” is gewijzigd in “Voor hen die vielen 1940 – heden”. Deze wijziging heeft bewust plaats gevonden om aansluiting te zoeken bij de jaarlijkse Nationale Herdenking op 4 mei van “alle gevallenen, burgers en militairen, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, en daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties”. Onthulling Het gedenkteken werd op zaterdag 25 april 2015 onthuld door de Burgemeester van Rhenen, drs. J.A. van der Pas. Adoptie Het gedenkteken is geadopteerd door beide Elsterse basisscholen: CBS “Het Visnet” en OBS “De Woudmees”

Vervaardiger
  • Dick van Laar (naar een oorspronkelijk ontwerp van J.B. van de Haar)
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 3863
Trefwoorden
  • Zuil
  • Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
  • Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
  • Geallieerde militairen
  • Burgerslachtoffers
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards