Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

IJsselmuiden, geallieerd erehof

Het geallieerde erehof herinnert de inwoners van IJsselmuiden (gemeente Kampen) aan zeven omgekomen bemanningsleden van een Royal Air Force vliegtuig dat op 13 juni 1944 nabij Mastenbroek is neergestort. De namen van de zeven militairen luiden: Raymond Charles Barber, Thomas Gribben, Donald Frederick Westfield Keyte, Dewi Lloyd, Henry John Plant, Wallace Wallinger en Albert Williams. De vier-motorige Lancaster-bommenwerper (PA-986, type B-III) is in de avond van 12 juni 1944 samen met een groot aantal andere bommenwerpers vanaf de Engelse basis Wickenby opgestegen om boven de Duitse steden Keulen en Gelsenkirchen 1400 ton bommen te lossen. Zeventien geallieerde vliegtuigen zijn bij dit offensief verongelukt. De Lancaster PA-986 verloor op terugweg van het bombardement nabij Hasselt zijn staartstuk. Vervolgens is het toestel op 13 juni 1944 rond 1.30 uur, ruim twee kilometer verder, stuurloos in een weiland in de polder Mastenbroek (gemeente IJsselmuiden) neergestort. Alle zeven bemanningsleden kwamen om. Zes gesneuvelden werden in 1944 geborgen. De identiteit van een van hen kon niet worden vastgesteld. De vliegers Keyte, Barber en Williams en de niet-geïdentificeerde persoon zijn op 14 juni 1944 begraven op de Algemene begraafplaats van IJsselmuiden. Drie dagen later zijn ook Loyd en Plant bij hun kameraden begraven. Het zevende bemanningslid bleef spoorloos tot 1989. Toen het vliegtuigwrak door een bergingsgroep van de Koninklijke Landmacht en militairen van de Genie in Wezep werd opgegraven, is een stoffelijk overschot gevonden. Het is echter niet mogelijke gebleken de stoffelijke resten met zekerheid te identificeren. Op 8 december 1992 is de laatste vlieger met militaire eer in het graf van de niet-geïdentificeerde vlieger bijgezet. Aangezien de namen van alle bemanningsleden bekend waren, kan met zekerheid worden vastgesteld dat in dit graf de vliegers Gribben en Wallinger begraven liggen. Oorlogsgravenstichting De verspreid in Nederland gelegen Gemenebest oorlogsgraven zijn aangelegd en worden beheerd door de Commonwealth War Graves Commission (CWGC). Met de Oorlogsgravenstichting (OGS) zijn op basis van wederkerigheid onderhoudsafspraken gemaakt. Dit betekent dat de OGS verantwoordelijk is voor het onderhoud van Gemenebest oorlogsgraven in Nederland en de CWGC voor de Nederlandse oorlogsgraven op CWGC-erevelden in het buitenland. De OGS voert de werkzaamheden in nauwe samenwerking met de desbetreffende gemeente uit.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 388
Trefwoorden
  • Graf
  • Begraafplaats
  • Geallieerde militairen
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards