Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Beuningen, Lancastermonument

Het Lancastermonument te Beuningen (gemeente Beuningen) is opgericht ter herinnering aan de bemanningsleden van de Engelse Lancaster-bommerwerper LM325 SR-J van het 101 Squadron RAF die daar in de nacht van 22 op 23 juni 1943 is neergestort. Hierbij kwamen zes van de zeven bemanningsleden om het leven. De namen van de slachtoffers luiden: Sgt. Jack Osborne, boordwerktuigkundige, 21 jaar. Sgt. Ron Cooper, midscheeps-schutter, 20 jaar. Sgt. Vin Sugden, staart-schutter, 21 jaar. Fg Off. Beavan Tomkins, navigator, 30 jaar. Sgt. Ted Smith, radiobedienaar, 22 jaar. Sgt. Roy Waterhouse, piloot, 20 jaar. De zes slachtoffers liggen begraven op de Britse erebegraafplaats te Uden. Sgt. Ted Williams, bommenrichter, overleefde als enige de crash. Doordat hij dicht bij het ontsnappingsluik lag in het vliegtuig kon hij het vliegtuig tijdig verlaten en zich redden met zijn parachute. Door de westenwind dreef hij af richting Nijmegen. Hij landde in een achtertuin in het dorpje Hees (tegenwoordig een wijk in Nijmegen). Hij werd geholpen door de bewoner en door een dokter behandeld voor snij- en brandwonden. De Duitsers kregen al snel lucht van zijn aanwezigheid. Hij werd meegenomen naar het politiebureau waar hij krijgsgevangen werd gemaakt. Hij zou tot het einde van de tweede wereldoorlog gevangen blijven in het krijgsgevangenkamp Stalag Luft VI bij de Pools-Litouwse grens De Lancaster was onderdeel van een formatie van 557 vliegtuigen die op weg was naar het Ruhrgebied om een aanval uit te voeren op de oorlogsindustrie rond de stad Mülheim. Het toestel steeg in de late avond van 22 juni 1943 op vanaf RAF-basis Ludford Magna in Lincolnshire. Om 1.38 uur werd het toestel boven het dorp Beuningen onder vuur genomen door een Messerschmitt BF 110-nachtjager. De Lancaster werd geraakt en vloog meteen in brand. Enkele minuten cirkelde het boven Beuningen terwijl de bemanning de bommenlading afworp boven de weilanden rond het dorp. Om 1.45 uur stortte het toestel neer langs De Steeg, de weg van Beuningen naar Wijchen, 3 km ten zuiden van de dorpskern. Oprichting Het Lancastermonument is in 2016 op initiatief van bewoners samen met de gemeente gerealiseerd. Onthulling Het monument werd op 23 juni 2016 onthuld door Ab Bruisten, ooggetuige van de crash en Tim Barlow, achterneef van bemanningslid Jack Osborne.

Vervaardiger
  • Hein van Houten
Plaats
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards