Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Tiel, monument voor de gefusilleerden

Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan vijf gijzelaars die in de nacht van 24 december 1944 in Tiel zijn gefussileerd op de binnenplaats van de toenmalige gevangenis op het Bleekveld, vlak bij de locatie van het monument. De fusillade was een represaillemaatregel van de Duitse bezetter vanwege het bevrijden van een gevangene uit het politiebureau door een verzetsgroep. De namen van de slachtoffers luiden: Wim van den Bogaard, Jan Daalderop, Izak Dasberg, Nicolaas Adriaan Oostinga en Chris Weijman. Oprichting Het monument is opgericht initiatief van Gradus van Wel. Onthulling Het monument is onthuld op 16 april 2018. Bij deze plechtigheid waren initiatiefnemer Gradus van Wel, burgemeester Beenakker, de dochter van het slachtoffer Jan Daalderop en leerlingen van groep 8 van Tielse Prins Clausbasisschool aanwezig.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 4097
Trefwoorden
  • Burgerslachtoffers
  • Overig
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards