Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Vroomshoop, gedenkzuil

De gedenkzuil herinnert aan de Tweede Wereldoorlog. Dit oorlogsmonument stond sinds 1948 op de hoek van de Hoofdstraat en de Hammerstraat in Vroomshoop. Dat was op een steenworp afstand van de Tonnendijkbrug. Die brug ontplofte zowel op 10 mei 1940 (door toedoen van het verzet) als op 5 april 1945 (door toedoen van de Duitse bezetters). In dat laatste geval ging dat om de opmars van de Canadese bevrijders van de Manitoba Dragoons te voorkomen of te vertragen. Op 5 april 1945 lieten de Duitsers de brug over het Overijssels kanaal (heet nu kanaal Almelo-De Haandrik) springen en vonden er hevige gevechten tussen het lokale verzet en de Duitsers plaats. Daarbij sneuvelden aan Duitse kant meerdere soldaten. Dat was de opmaat voor een dramatische gijzeling van een deel van de Vroomshoopse bevolking, die uiteindelijk zonder verder bloedvergieten afliep. Onthulling Dit monument is in 1948 onthuld door burgemeester Gerrit Bramer van de toenmalige gemeente Den Ham. Met name door een financiële actie onder de bevolking was dit monument tot stand gekomen. Burgemeester Bert Meulman van de toenmalige gemeente Den Ham, nu gemeente Twenterand geheten, en Jaap Kottier verrichten op 6 april 1998 de onthulling van de verplaatste klok met zuil. Jaap Kottier had als 15-jarige jongen de bevrijding van Vroomshoop meegemaakt. Daarbij was het winkel- en woonpand van zijn ouders zwaar beschadigd bij de gevechtshandelingen bij de Tonnendijkbrug. Jaap Kottier was als militair uitgezonden geweest bij een "politionele actie" van Nederland gedurende de dekolonisatie-oorlog in het voormalige Nederlands Indië. Herdenking Op het vredesplein bevindt zich sinds april 1990 het monument voor vrede, vrijheid en recht (V-monument). Jaarlijks op 4 mei wordt de herdenking voor de gevallenen hier gehouden. Het V-monument vormt samen met een plaquette met de namen van de twaalf Vroomshoopse gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog samen met de klok met zuil één geheel. Er is sprake van een mooie herdenkingsplek in de directe nabijheid van het oude kerkhof “Vroomshoop” (heette voorheen “Rustoord”), waar meerder slachtoffers van oorlogsgeweld zijn begraven.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 4355
Trefwoorden
  • Zuil
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards