Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Waverveen, herdenkingszuil Junker

De herdenkingszuil Junker in Waverveen (gemeente De Ronde Venen) herinnert aan crash van de Junker JU 88A-5 die op 13 mei 1941 plaatsvond. Drie inzittenden kwamen om het leven. Ook herdenkt het monument Max Selck, die anderhalve week later bij het wrak dood werd gevonden. De namen van de inzittende slachtoffers luiden: Hans Drinkler, Walter Gentzel en Hermann Winkes. In de nacht van 12 en 13 mei 1941 vloog een Junkers bommenwerper met serienummer 6294 op retourvlucht naar Schiphol. Het vliegtuig maakte deel uit van de Duitse Luftwaffe, specifiek het 5e Staffel van Kampfgeschwader 77. Aan boord waren vier bemanningsleden: piloot Hans Drinkler, Walter Gentzel, Hermann Winkes en Meilinger. De Junker kreeg motorpech en stortte neer in de Vinkeveense Plassen. Meilinger wist de crash te overleven en kroop gewond uit het wrak. Omwonenden brachten hem in veiligheid. De andere drie inzittenden kwamen om het leven. Alledrie werden op 26 mei 1941 begraven op begraafplaats St. Helena in Hilversum, om na de oorlog–op 4 maart 1948–verplaatst te worden naar de Duitse erebegraafplaats in Ysselsteyn. De wachtmeesters die de crashlocatie bewaakten, werden na enkele dagen afgelost door Duitse soldaten. Onder hen was Max Selck. Anderhalve week na de crash, op 24 mei 1941, werd hij dood gevonden bij het wrak. Zijn doodsoorzaak is nooit achterhaald. Ook hij werd eerst begraven op St. Helena in Hilversum. Op 26 november 1941 is hij verplaatst naar de Nieuwe Ooster begraafplaats te Amsterdam. Oprichting De herdenkingszuil Junker is tot stand gekomen naar aanleiding van onderzoek van amateurhistoricus Chris van der Linden, die jarenlang informatie over de zes neergestorte vliegtuigen in de gemeente De Ronde Venen heeft verzameld. Hij vond vluchtnummers en namen van inzittenden en kleurde de details rond elke crash langzaam in. De monumenten zijn opgericht op initiatief van Historische Vereniging De Proosdijlanden met ondersteuning van gemeente De Ronde Venen. Naast deze herdenkingszuil heeft de gemeente nog vijf andere zuilen onthuld. Van de zes zuilen zijn er vier voor geallieerde vliegtuigen en twee voor Duitse kisten.

Vervaardiger
  • Bart van Tol
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 4665
Trefwoorden
  • Zuil
  • Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards