Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Assen, plaquette bij het voormalige Huis van Bewaring

De plaquette bij het voormalige Huis van Bewaring te Assen herinnert aan de slachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit deze gevangenis naar concentratiekampen of fusilladeplaatsen zijn gebracht. Een groot aantal van hen heeft de oorlog niet overleefd. In het najaar van 1944 heeft de bezetter veel Drentse verzetsstrijders gearresteerd. Om het leven van deze verzetsmensen te redden, was het voor hun vrije medestrijders zaak zo snel mogelijk een bevrijdingsactie te ondernemen. Hoewel het zeer riskant was, besloten verzetsstrijders van de knokploeg Noord-Drenthe een poging te wagen. Op 11 december 1944 maakten zij gebruik van een 'gat' in de bewaking en bevrijdden zo dertig gevangenen die allen een goed heenkomen vonden. Korte tijd later pakte de bezetter tientallen mensen op. Zij werden vanuit de gevangenis te Assen op transport gezet naar Neuengamme en keerden niet meer terug. Er zijn verhalen dat de bezetter deze mensen als represaille voor de overval in december 1944 had opgepakt, maar volgens historici is er geen verband aan te tonen tussen de overval en het massale gevangenentransport. Oprichting De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de kunstenares Marian Appelhof uit Emmen. Haar vader, verzetsman Roelof Appelhof, werd op 16 januari 1945 vanuit het Huis van Bewaring in Assen naar het concentratiekamp Neuengamme overgebracht. Hij is niet meer teruggekeerd. Marian Appelhof vindt dat niet alleen de beroemde overval op de gevangenis herdacht moet worden, maar ook het andere verhaal. Ze wilde daarom, 55 jaar na de bevrijding, alsnog een blijvende herinnering aan degenen die na de overval werden gedeporteerd. In overleg met de gemeente is ervoor gekozen alle slachtoffers van de Asser gevangenis te herdenken. Onthulling Het monument is onthuld op 4 mei 2000 door burgemeester mevrouw D. van As-Kleijwegt. Bij de plechtigheid waren enkele verzetslieden aanwezig die destijds de overval op de gevangenis pleegden. Zij staan achter het gedenkteken, maar niet achter de bewering dat er mensen zijn opgepakt vanwege de overval. 'Van een represaille was geen sprake. Dan worden er in een straat willekeurig mensen opgepakt. Deze mensen werkten allemaal in de illegaliteit,' aldus Freek Bastiaanse, destijds leider van de overval.

Vervaardiger
  • Marian M. Bosscha-Appelhof
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards