Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Serooskerke, bevrijdingsmonument

Het bevrijdingsmonument in Serooskerke (gemeente Veere) herinnert aan de Tweede Wereldoorlog en aan het herwinnen van de vrijheid. In het bijzonder worden negentien militairen van de 48th Royal Marines Commando herdacht die op 8 november 1944 te Gapinge zijn gesneuveld. Met een plaquette worden acht medeburgers herdacht die tijdens de koloniale oorlog in Indonesië als militair in het voormalig Nederlands-Indië zijn omgekomen. De namen van de negentien slachtoffers van de 48th Royal Marines Commando luiden: W.G. Bean, A. Bold, W.J. Branch, J.W. Coley, W.H. England, D. Fogg, R.M. Gibbs, J. Hyland, J.E. Law, A.J. Mee, H. Peace, C.W. Pearce, F. Potter, C.C. Savage, E. Shrigley, L. Sjt, C. Skelland, K.W. Stephens, P.G. Tittmuss, C.E. Town en N.F. Wall. De namen van de acht Nederlandse militairen luiden: A. Francke, J. Joziasse, J. Klap, P. Melse, B. Poppe, A. Spruijt, L. Treffers en W. de Voogd. Op de ochtend van 8 november 1944, toen de overgave van de Duitse troepen op Walcheren reeds een feit was, kreeg een commandogroep van 48th Royal Marines Commando opdracht de verschillende droge dorpskernen te controleren op achtergebleven Duitse militairen. Met vier zogenaamde Buffalo’s reden deze commando's van Domburg via Oostkapelle naar Serooskerke. In dit dorp waren geen Duitse soldaten meer aanwezig en na feestelijk te zijn onthaald door de bevolking, trokken zij verder om via de Noordweg en de Gapingseweg naar Gapinge te trekken, waar zich nog enkele bezetters hadden verschanst. Nadat de eerste Buffalo de kruising Noordweg/ Gapingseweg reeds was gepasseerd, volgde er op het moment dat de tweede Buffalo de bocht naderde een hevige ontploffing, veroorzaakt door een mijn die door een groep terugtrekkende Duitse militairen was neergelegd. In de verwoeste Buffalo verloren negentien commando’s het leven en negen anderen raakten ernstig gewond. Oprichting De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van het comité Herdenking Bevrijding Serooskerke met giften van de Serooskerkse bevolking en het Zeeuwse bedrijfsleven. De plaatsing van de Indië-plaquette was een initiatief van de Vereniging Oud Militairen Indiëgangers. Onthulling Het monument is onthuld op 3 november 1984 door de toenmalige commandant-kolonel J.G. Hanson en de heer D. Potter, broer van een van de oorlogsslachtoffers.

Vervaardiger
  • Mevr. A.C.M.Goedbloed
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 658
Trefwoorden
  • Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
  • Beeld
  • Sculptuur
  • Geallieerde militairen
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards