Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Rheden, 'Monument voor Nederlandse Militairen'

Het 'Monument voor Nederlandse Militairen' in Rheden is opgericht ter nagedachtenis aan vier Rhedense soldaten die op 10 mei 1940 in de strijd tegen de bezetter zijn gesneuveld en aan tien Nederlandse soldaten die in de gemeente Rheden bij de verdediging van de IJssellinie het leven hebben gelaten. De namen van de vier Rhedense soldaten die zijn gesneuveld luiden: H. Enkhoff, L. Liet, H.J. Teunissen en H. Ursinus. De namen van de tien Nederlandse soldaten die in de gemeente Rheden zijn gesneuveld luiden: I. Noteboom, A.J. van Eijk, L.J.G. Blankestijn, G.J. Booijink, T. Braakman, F. Geldermann, H.J. Lubberink, M. Martens en B. Zwartendijk. Oorspronkelijk stond op de gedenknaald ook de naam van sergeant Chris Meijer uit Dieren vermeld. Maar in 1948 is zijn naam 'op last van hogerhand' weg gebeiteld. De 22-jarige onderofficier Meijer werd op 12 mei 1940 door de krijgsraad wegens desertie ter dood veroordeeld, omdat hij zonder toestemming met zijn compagnie zijn legerpost op de Grebbeberg (die zwaar onder Duits vuur lag) verlaten had. Nog diezelfde dag, om 15.10 uur, werd hij in de bossen bij Doorn geëxecuteerd door een vuurpeloton. Uit onderzoek van dr. Lou de Jong en Parool -journalist Jan Boer uit 1970 is echter gebleken dat er in 'de zaak van sergeant Meijer' enkele fatale vormfouten zijn gemaakt. Van desertie in de zin van 'weglopen met het doel zich blijvend aan de dienst te onttrekken' was geen sprake. Generaal Jacob Harberts (de commandant van het IIe legerkorps), die de aanklacht verzorgde, probeerde de krijgsraad te beïnvloeden en werd nauwelijks een dag later volstrekt overspannen uit zijn functie gezet (al werd hij later weer in ere hersteld). De executie werd binnen enkele uren voltrokken, waarmee de voorgeschreven termijn van minimaal 48 uur na het uitspreken van het vonnis werd genegeerd. Niemand werd over de terechtstelling ingelicht, zodat van een 'afschrikwekkend voorbeeld' geen sprake was. Meijers moeder hoorde pas 28 jaar later wat de werkelijke toedracht was geweest. De naam van Chris Meijer werd van het oorlogsmonument verwijderd, toen de 'zaak-Meijer' nog volstrekt onbekend was. Een brief van een anoniem gebleven 'oud-strijder' was daarvoor voldoende. Sergeant Chris Meijer werd ter aarde besteld op de begraafplaats van Dieren. Op 12 mei 2000 (precies 61 jaar na de executie) is in Dieren een gedenksteen onthuld ter nagedachtenis aan Meijer. Oprichting De oprichting van het monument was een particulier initiatief.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 732
Trefwoorden
  • Zuil
  • Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards