Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Woensdrecht, monument aan de Onderstal

Het monument aan de Onderstal herinnert de inwoners van Woensdrecht aan de slag om Woensdrecht in oktober 1944. De Sherman-tank behoorde toe aan de 4de Canadese divisie, Fort Carry Horse. Op de vierde dag na de invasie in Normandië is de tank in Frankrijk aan wal gekomen en ingezet om naar het noorden op te trekken. Een tankcorps is bij Philipine (Zeeland) Nederland binnengekomen en is vandaaruit doorgetrokken naar Antwerpen. Vanuit Antwerpen is de tank via Huijbergen over de Woensdrechtse Heide getrokken om daar de Herman-Göringtroepen van achteren aan te vallen. Bij deze actie zijn enkele tanks achtergebleven. Oprichting Door de Materiaalbeproevingsafdeling II van de Koninklijke Landmacht in Huijbergen is de tank uit het zand van de Woensdrechtse Heide gelicht, vervoerd en in de avonduren door vrijwilligers in originele staat teruggebracht en overgedragen aan de gemeente Woensdrecht. Onthulling Het monument is onthuld op 6 mei 1978 door burgemeester J. van Leeuwen.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards