Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Soldaten rond een Y.M.C.A. tea car in overstroomd Elst.

16 geallieerde soldaten staat tot hun knieeen in het water rond een Y.M.C.A. tea car in overstroomd Elst, circa januari 1945. Verschillende hebben mokken vast. Naast hen een kano met twee geallieerde soldaten. Achter hen een bord "Bouwmaterialenhandel Elst M van Dijk tel. 376".Bijschrift: "Floods on 'The Island' (between Nijmegen and Arnhem) caused by Germans blowing up dijks. The 49th (Polar Bear) Division." Diverse emblemen zijn weggewit door de censuur. Uit het fotoalbum over de oorlogstijd van Jack Speller, Albumnummer: 4.2.1.14000. Hij weigerde militaire dienst op grond van zijn pacifistische overtuiging. Later tijdens de oorlog kreeg hij twijfels. Circa begin 1944 melde hij zich als vrijwilliger bij de YMCA en na een training ging hij met een YMCA bus naar het front om taken te vervullen zoals het serveren van thee aan de troepen. Hij volgde voornamelijk de 53rd Welsh Division. Na operatie Market Garden kreeg hij de opdracht te helpen met de opzet van een 48 hour leave center. Dit was een rustlocatie voor soldaten die heftige ervaringen hadden meegemaakt of met wie het mentaal slecht ging. Jack regelde allerhande voorraden en benodigdheden, eerst aan de Looimolenweg 19 en daarna aan de Oranjesingel 42.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards