Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Poëzie album van Lieveke ( Godelieve Breuls)

1940 - 1945

Poëzie album van Lieveke ( Godelieve Breuls)"Zij werd geboren op 11 juli 1934 in België. Ze groeide op in een mijnwerkersdorp,Waubach, grensdorp in Zuid Limburg, bij Heerlen en Scherpenzeel. Ze zat op de lagere school van 1940 tot 1945. In het dorp woonden veel Duitse mijnwerkers met een Nederlandse vrouw. Hun kinderen wisten niet altijd dat ze de Duitse nationaliteit hadden. De lokale NSB zette deze kinderen onder druk, zij moesten naar een Duitse school. De schenkster zocht haar ex-schoolgenootjes toch op en hun ouders schreven in haar poëzie album."Bevrijding vanaf 17 september. De schenkster woonde heel dichtbij de Duitse grens en heeft de geallieerden daar gezien, ook hoe een lokale missionaris hen waarschuwde voor een Duitse scherpschutter. Deze man ( Charles Frehen) kreeg later een straat naar zich vernoemd vanwege zijn verzetswerk.""Het huis van de schenkster werd bewoond door de geallieerden en werd een post/nieuws kantoor. De meeste soldaten verdwenen plotseling toen het Ardennen offensief begon.""Een Canadees, Emile Bédard, Franstalig sprak veel met haar moeder, die als Vlaamse ook Frans sprak.""Vlak voor de bevrijding van het dorp werden de laatste Duitse mijnwerkers opgeroepen voor het leger. Zelfs een van de 7 kinderen.( Walter Knebel, ook hij schreef in het album op 21 december 1941)."Hij deserteerde zo snel mogelijk en dook onder in Waubach bij de familie van de schenkster. Hij werd gezocht door het Duitse leger als deserteur en later door het Militaire Gezag van Nederland als Duitse soldaat.""Harrie Frehen, broer van Charles werd eerste bisschop van IJsland. Het bidprentje is te vinden in het album.""Familie in het album : Walter Kebel, vader. Therese Knebel, moeder, Marenske Knebel, kind."

Collectie
  • Schriftelijke bronnen
Type
  • poëzie album
  • Schriftelijke bronnen
Identificatienummer van Vrijheidsmuseum
  • 5.3.39128
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards